15 Януари / Битие

15 Януари / Битие

15.01.2021 Off By Evangelsko.info

прочит за деня: Битие 8-11 глава


ВАВИЛОНИЯ

„И каза Господ: Ето, един народ са и всички говорят един език; и щом са започнали да правят това, не ще може вече да им се забрани каквото и да било нещо, което биха намислили да направят. Елате, да слезем и да разбъркаме езика им, за да не се разбират един друг. Така Господ ги разпръсна оттам по лицето на цялата земя; и те престанаха да градят града. Затова той се наименува Вавилон, защото там Господ разбърка езика на цялата земя; и оттам Господ ги разпръсна по лицето на цялата земя.” Бит. 11:6-9

Изграждането на Вавилонската кула е първата организирана човешка провокация срещу Бог, която е записана в Библията. След Потопа грехопадението нараства от лична поквара и зло във всеобщ план за избягване на последствията от греха. Човеците започват да строят кула по-висока от водите на потопа, за да се спасят от Божието наказание. Но Бог осуетява плановете им като обърква езиците им.

Оттогава и до днес, човешкият род не е престанал с провокациите си и с провалите си! Изоставени руини от „грандиозни” проекти, потънали в забрава останки на велики „спасителни” кораби, като тези на Титаник, и паднали „берлински” стени се покриват в забрава и прах. За съжаление, човечеството не се отказва от суетните си планове. Затова и светът днес е една огромна „вавилония”, т.е. бъркотия, каквото е оригиналното значение на думата!

Румен Иванов