Китайски домашни църкви призовават властите да спрат

Китайски домашни църкви призовават властите да спрат

02.08.2018 0 By Evangelsko.info

Тридесет и четири „домашни църкви“ (нерегистрирани църковни групи) в Пекин излязоха с изявление, призоваващо китайските власти да зачитат свободата на религията.

Протестантските конгрегации подчертаха скорошните промени в религиозните правила и преследването на „домашните църкви“, което доведе „нормалният религиозен живот на вярващите да бъде нарушен и възпрепятстван, причинявайки сериозни емоционални рани и увреждане на чувството за патриотизъм“.

Те добавят, че „убеждението, че религиозните вярващи са някаква несъгласна сила, която трябва да бъде управлявана и поправена, или преследвана за да бъде ограничена или пряко нападана, е погрешна“.

Вместо това те твърдят, че „домашните църкви имат силно желание да допринесат за необходимия диалог за постигане на по-добри отношения с правителството в новата ера“.

Китайското комунистическо правителство признава само регистрираните от държавата църкви. Тъй като не са регистрирани пред властите, дейността на „домашните църкви“ е ”незаконна”, когато се срещат, и поради това са изправени пред местно и спорадично преследване от страна на властите. Действията срещу нерегистрирани събрания като че ли се засилиха, от 1 февруари 2018 г., когато в Китай влязоха в сила нови наредби регулиращи вероизповеданията.

На 27 май, повече от 40 полицейски служители нахлуха в църква в Ланзу, северен Китай, и отнеха църковната каса. Конгрегацията е обвинено в „създаване на религиозни събрания и организиране на религиозни дейности без разрешение“.