Национално събиране за хвалители

0
Национално събиране за хвалители

Национално събиране за хвалители

Нели Тончева

На 4 и 5 май, 2007г. в Ст.Загора, се проведе поредното събиране за общение на хвалители от цялата страна. Първата подобна среща се състоя миналата есен в Сливен, но няколкото часа в споделяне, насърчение, творчески дискусии и просто поклонение на Бога, се оказаха съвсем недостатъчни за присъстващите десетки хора на изкуството от най-различни църкви. Ето защо, това второ събиране на хвалителите започна ден по-рано с вечер на запознанства и топло общуване в семейна атмосфера на „себеподобни” по дух и талант.

Началото на следващия ден бе особено вълнуващо, защото повече от 120 надарени гласове изпълниха залата с хваление и поклонение като едно сърце, запленено от Господа.  Последва динамично и разнообразно време на споделяне в групи по интереси, в които призваните да служат на Бога като инструменталисти, певци или водачи на хвалебни групи споделяха взаимно опит, виждане и мечти. Особено внимание бе отделено на общата дискусия на тема „Как се пише  добра авторска песен?”. Беше интересно да се проследи творческия процес по създаването на християнска песен от гледна точка и на текст, и на музика.

Посочиха се основни правила и изисквания за създаването на качествен краен продукт, който да отразява почит и възхищение към Бога и който да служи за духовно насърчение на слушателите. Ценни мнения изразиха и автори с издадени вече песни и хора с повече опит в музикалния бизнес. Накрая се проведе работна среща за преводачи на песни, на която бе споделено задоволство от успешната колективна работа в тази посока. Окончателните варианти на няколко песни, преведени по този начин, са качени в сайта www.worship.bg, заедно с друга полезна информация. Сайтът отразява виждането и дейността на неформалното общение от хвалители, което стои в основата на тези творчески срещи.

Преди всеки да си тръгне към дома, беше определена дата за следващото подобно събиране наесен. Десислава Софранова, музикален режисьор, сподели впечатления за приключилото събиране сега: „За мен това беше първо участие в подобно събиране. Радвам се, че има все повече радетели за издигане нивото на християнската музика, и то хора не само ентусиасти, но и такива, които имат необходимите знания, способности и култура.” Затова, до нови срещи на 14 и 15-ти септември за всички, които са призвани  да служат на Бога и на хората чрез музика и слово.

0 thoughts on “Национално събиране за хвалители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.