Таргум

targum_onqelos

Доний К . Донев

Таргум е името, което се използва за арамейския превод на еврейската библия, наричана още Танах. Преводът е компилиран в Израел и Вавилон в период от времето на втория храм до ранното средновековие.

Самата дума „таргум” обозначава арамейските диалекти, използвани от евреите в областта на Кюрдистан. Арамейски е говоримият език в Израел и Палестина по времето на Исус Христос. Преводът на Танах на арамейски цели публичния прочит и разбирането на текста пред широка аудитория. Таргум предлага не само превод на еврейския текст, но и обяснения и тълкуване към него. Коментарите към текста са широко повлияни от равинските тълкувания на Танах, наричани Мидраш.

Двете основни части на Трагум, използвани по време на богослужение са: Таргум Онкелос върху Тора (Петокнижието или Законът) и Таргум Йонатан бен Узиел върху Невим (Пророците). Арамейските преводите на Закона и Прорците са споменати във вавилонския Талмуд. Таргум Онкелос се чете с Тората, стих по стих. Освен публична употреба, Талмудът препоръчва Таргум да се чете по време на лично изучаване, за сравнение на собственото тълкуване на текста с корпоративното такова: „Винаги чети Писанията заедно с тълкуванието на другите, прочитайки текста от Писанията два пъти и Таргум веднъж.”

Съществува и трета част на Таргум, наричана Таргум Кетувим или Таргум на Писанията. Таргум Кетувим не се използва като богослужебен и за това не е толкова добре познат, което определя недостатъчно доброто му запазване през вековете.

Когато повечето еврейски общности престават да говорят арамейски, богослужебното използване на Таргум е преустановено. Единствено в Йемен Таргум е преведен на арабски от Саади Гаон и се прочита с Тората в този си вид. Но дори след изчезването на арамейския език, Таргум продължава да е сред основните източници на библейски екзегезис. Таргум е почти винаги печатан заедно с текста на анотираните еврейски издания на Библията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.