Псалом 38

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. От Йедутун.” Името “Йедутун”, което означава “възхваляване” или “честване”…

Псалом 38

Псалом 38

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. От Йедутун.” Името “Йедутун”, което означава “възхваляване” или “честване”, е подходящо за човека, ръководещ свещените песнопения. Той беше един от назначените с царска заповед да пеят “в Господния дом в съпровод на цимбали, псалтири и арфи” (Първо Летописи 25:6). Изглежда потомците на Йедутун останаха в тази свещена служба чак до времето на Неемия. Да живееш и служиш в Сион е голяма чест и да се задържиш на тази длъжност чрез неизменния дар на благодатта е неописуемо благословение. Добре е, когато винаги има сред нас човек, който стои пред Господ, Израелевия Бог, и върши свещената служба! Давид повери на Йедутун тази малко тъжна песен или защото смяташе, че той най-успешно ще я превърне в музика, или понеже Йедутун най-добре щеше да разпредели изпълнението й между другите певци, участващи в хвалебното служение. “Псалом на Давид.” Такъв псалом би могъл да бъде съчинен само от човек с изключително наситен живот, човек, преживял страдания, преодолял изкушения, пламенен и ревностен, останал твърд във вярата.

Псалмопевецът, изтощен от болест и скръб, има съмнения, но той решава да ги заглуши в себе си, за да не би, ако излязат навън, да произведат зло (ст. 2-3). Мълчанието обаче поражда в сърцето му непоносима мъка, която търси излаз и го намира в молитвата (ст. 4-7), звучаща почти като оплакване и смъртна въздишка, или, в най-добрия случай, е свидетелство за голямо човешко страдание. В ст. 8-14 псалмопевецът се смирява и разпознава Божията ръка във всичко, което му се случва; очевидно черните облаци са се разпръснали и сърцето на скърбящия намира утеха.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.