Псалом 3

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Сигурно си спомняте тъжната история за бягството на Давид от собствения му дворец, когато п…

Псалом 3

Псалом 3

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Сигурно си спомняте тъжната история за бягството на Давид от собствения му дворец, когато посред нощ той прекоси потока Кедрон, за да се скрие за известно време с шепа свои верни поданици от яростта на бунтовния си син. Не забравяйте, че в тази история Давид беше предобраз на Господ Исус Христос. Господ също бягаше; Той също прекоси потока Кедрон, когато собственият Му народ се разбунтува срещу Него, и с малка група последователи отиде в Гетсиманската градина. Той също пи от потока и затова вдигна глава високо (Псалми 109:7, СВТ – бел. ред.). Много тълкуватели са наименували този псалом “Сутрешен химн”. Нека винаги се събуждаме със свята увереност в сърцата си и с песен на уста!

Псаломът може да се раздели на четири части, по два стиха във всяка. Всъщност много от псалмите ще бъдат разбрани по-добре, ако бъдат разделени на съставните им части, защото те представят не една и съща картина, а множество различни, но взаимосвързани образи. Всеки псалом е завършено произведение, едно цяло, но това единство повече напомня на колчан със стрели, отколкото на една-единствена стрела. Нека разгледаме частите на псалома: в първите два стиха Давид отправя оплакване към Бога относно враговете си, след това той заявява своята увереност в Господа (ст. 3, 4), пее за спокойния си сън (ст. 5, 6) и накрая се подготвя за предстоящата битка (ст. 7, 8).”

(из Съкровищницата на Давид от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.