Псалом 3

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Сигурно си спомняте тъжната история за бягството на Давид от собствения му дворец, когато пос…

Псалом 3

Псалом 3

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Сигурно си спомняте тъжната история за бягството на Давид от собствения му дворец, когато посред нощ той прекоси потока Кедрон, за да се скрие за известно време с шепа свои верни поданици от яростта на бунтовния си син. Не забравяйте, че в тази история Давид беше предобраз на Господ Исус Христос. Господ също бягаше; Той също прекоси потока Кедрон, когато собственият Му народ се разбунтува срещу Него, и с малка група последователи отиде в Гетсиманската градина. Той също пи от потока и затова вдигна глава високо (Псалми 109:7, СВТ - бел. ред.). Много тълкуватели са наименували този псалом “Сутрешен химн”. Нека винаги се събуждаме със свята увереност в сърцата си и с песен на уста!

Псаломът може да се раздели на четири части, по два стиха във всяка. Всъщност много от псалмите ще бъдат разбрани по-добре, ако бъдат разделени на съставните им части, защото те представят не една и съща картина, а множество различни, но взаимосвързани образи. Всеки псалом е завършено произведение, едно цяло, но това единство повече напомня на колчан със стрели, отколкото на една-единствена стрела. Нека разгледаме частите на псалома: в първите два стиха Давид отправя оплакване към Бога относно враговете си, след това той заявява своята увереност в Господа (ст. 3, 4), пее за спокойния си сън (ст. 5, 6) и накрая се подготвя за предстоящата битка (ст. 7, 8).”

(из Съкровищницата на Давид от Чарлз Спърджън)

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.