Псалом 19

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом 19 е национален химн, предназначен да се пее преди влизане в битка, когато царят на …

Псалом 19

Псалом 19

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом 19 е национален химн, предназначен да се пее преди влизане в битка, когато царят на Израел е препасвал меча си, готвейки се за сражение. Ако Давид не беше воювал толкова много през живота си, може би никога нямаше да имаме псалом като този. Светията минава през изпитания, за да може след това да утешава другите. Тук благословеният народ се застъпва за своя любим монарх и с любящо сърце вика към Бога: “Господи, спаси царя!”. За това, че този псалом е бил предназначен за публично богослужение, съдим не само по неговото съдържание, но и от посвещението: “За първия певец”. От краткото заглавие: “Псалом на Давид”, разбираме, че негов автор е сладкогласният певец на Израел - Давид. Безполезно е да предполагаме кога точно е написан, тъй като при Давидовото царуване Израел почти през цялото време беше във война. Мечът му може да се е чупил, но никога не е ръждясвал. Кимчи превежда заглавието: “Относно Давид” или “За Давид”, и това е обяснимо, тъй като освен че царят е автор на песента, в нея също така се говори за него. Несъмнено този молитвен химн е пророчески за нашия Господ Исус Христос и е викът на древната Църква за нейния Господ, Когото тя вижда да преживява голяма борба от страдания заради нея. Борбеният Божи народ, предвождан от великия Спасител, искрено се моли волята на Господ да бъде успешно изпълнена. Ще се опитаме в нашето кратко тълкувание да се придържаме именно към тази гледна точка, но не можем да ограничим напълно коментара си само до нея.

Първите стихове са молитва за успеха на царя (ст. 2-5); ст. 6-8 изразяват непоколебимата увереност в Бога и Неговия Помазаник; ст. 9 обявява поражението на врага, а ст. 10 е заключителен призив към Бога.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.