Псалом 135

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Не знаем от кого е написан този псалом, но знаем, че е бил изпят в храма на Соломон (2 Летопи…

Псалом 135

Псалом 135

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Не знаем от кого е написан този псалом, но знаем, че е бил изпят в храма на Соломон (2 Летописи 7:3, 6) и от армията на Йосафат, когато са пеели за победата в пустинята Текоа (2 Летописи 20:18-23 – бел. прев.). Уникалната композиция на този псалом ни кара да мислим, че той е бил един от популярните химни в древен Израел. Повечето химни със солиден, прост припев стават любими в събранията, така че този със сигурност е бил един от най-обичаните. Той съдържа единствено възторжена похвала към Бога и само благочестивото и изпълнено с благодарност сърце може да му се наслади напълно. Псаломът започва с тройна възхвала на триединния Бог (ст. 1-3), следват още шест възхвали на Създателя (ст. 4-9) и още шест за освобождението от Египет (ст. 10-15) и седем за пътуването през пустинята и влизането в Ханаан (ст. 16-22). Псаломът завършва с два стиха на лична благодарност за настоящите милости (ст. 23-24), един стих за всеобхватното Божие провидение (ст. 25) и последен стих, призоваващ към безкрайна хвала (ст. 26).“

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.