ПРАВЕЦ: 16 години по-късно

0

До ВСИЧКИ участници от младежката група на Божия Църква – гр. Правец през периода 1990-1995 г.

На 23-24 юни 2006 г. УКТЦ по МТТ в гр. Правец празнува 20 г. от създаването си. Във връзка с тържествата по случая, обявяваме тържествено богослужение в сградата на Божия Църква – гр. Правец, което ще се състои на 24 юни 2006 г. от 15:00 ч. в новата сграда на църквата (до Православната църква в града).

Каним всички участници от младежката група на Божия Църква – гр. Правец през периода 1990-1995 г., които ще бъдат в града за празненствата, да присъстват – заедно с придружаващите ги семейства и приятели.

Историята трябва да бъде разказвана …
През периода 1990-1993 г. в гр. Правец и околността започна младежко съживление, непланирано от хора или организации. Една малка група от младежи в Божията Църква в града, подбудена в Духа и подпомагана от по-възрастни вярващи, посвети многобройни дни и нощи в пост и молитва за съживление. То не закъсня. През пролетта на 1991 г. настъпиха първите признаци на съживление. Само за няколко месеца (март-май 1991 г.) над 100 човека започнаха да посещават богослуженията, провеждани първо в частни домове, след това в младежкия дом в града и накрая в наетия клуб на БКП – главната крепост на комунизма в Правец, обявен от последния комунистически диктатор за селище-синоним на комунистическата идеология. Само по време на една от службите именно в клуба на БКП, Бог спаси и кръсти със Святия Дух над 30 млади момчета и момичета. Освен редовните богослужения, започнаха и ежедневни сутрешни молитви от 6:30 ч. на хълма “Моновец”.

До есента на 1991 г., богослуженията бяха преместени в наетия за целта офицерски стол в гр. Правец. Там до периода 1995 г. Бог призова стотици младежи от компютърния техникум, езиковата гимназия и близките градове и села, които познаха живия Бог, а много повече чуха благата вест. Бяха организирани многобройни улични евангелизации, мероприятия за подпомагане на възрастни и нуждаещи се, регионални събрания и конференции, безброй нощни бдения, верижни постове и др. Богослуженията не свършваха, а водните кръщения се извършаваха в реката, течаща до църковната сграда. Вълната на съживление заля град Правец.

Не закъсняха и гонения – отвън и отвътре. Училищни и общински ръководители побързаха да заклеймят новоповярвалите като сектанти. Много от тях бяха привиквани в директорските офиси. Служители в училищата бяха уволнявани заради връзките им с църквата. И това именно през ранните години на българската демокрация. Всички тези преследвания не успяха. Съживлението продължи.

Днес много от участници от младежката група на Правец живеят и работят в България. Други са в САЩ, Канада, Мексико, ЮАР, Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Австралия, Израел, Испания и т.н. Но никой от тях не е забравил и не може да забрави малкия планински град в България, където Бог промени живота ни. И където и да са по света, никой от тях не е забравен и не може да бъде забравен.

Време е още веднъж да изкачим хълма на молитвата, да влезем в Божието присъствие – и забравяйки болката на отминалите години, намирайки прошката за едно ново бъдеще, сега отново и заедно да си припомним кои сме били и кои сме завинаги в Спасителя.

Правец 16 години по-късно. Историята трябва да бъде разказана.
Съживлението трябва да продължи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.