Новият брой 8 на Годишника на ВЕБИ

5

iVEBI 2015Д-р Вениамин Пеев

Излезе новият брой 8 на Годишника на Висшия евангелски богословски институт в София. Верни на концепцията за релевантност на публикуваните материали, сътрудници и редактори и тази година се ангажираха с отговорната задача да отбележат две важни годишнини за българския протестантизъм – 95-годишнината от началото на харизматичното движение у нас и 70-годишнината от героичната гибел на Дитрих Бонхьофер. През изминалата година  ВЕБИ подготви и отпечати критично издание на автентичната „История на евангелските петдесятни църкви 1920-1976” в България на п-р Йончо Дрянов, което бе спонсорирано от Варненската евангелска петдесятна църква с п-р Николай Кокончев. В настоящия брой се включиха водещи представители на хуманитарните науки от различни български университети, част от които водят курсове в магистърските програми на ВЕБИ, а други проявяват научен интерес към делото на протестантизма. В раздела за „Дисертации” включихме статии на двама докторанти, които имат пряко отношение към развитието на протестантската академична дейност.

Проф. д-р Росица Ангелова ни предостави любезно своята студия „Петдесятната църква в България от учредяването на СЕПЦ до влизането в ОЕЦ (1928-1932)”. Това изследване прилага напълно нови и неизвестни досега данни на българската историческа наука. Доц. д-р Владимир Теохаров прави философско-богословски анализ на „Метафизиката на диалога”, представяйки теологията на диалога като интегрална културна традиция на ХХ век, която има положително отражение върху проблема за религиозната толерантност. Д-р Вениамин Пеев в „Дитрих Бонхьофер за „безрелигиозното християнство” проследява жизнения и богословски подвиг на видния германски протестантски богослов, който реинтерпретира Лутеровото понятие за „благодатта”, и поставя на дневен ред проблема за адекватността на теологията на мъченичеството в съвременната епоха. Д-р Велислав Алтънов продължава да търси отговори на въпроса „Какво бих направил с България, ако имах политическа власт (Част ІІІ), като се опира на резултатите от едно пространно социологическо проучване, проведено сред 66 студенти през периода 1999-2000 г. Магистър Борислав Кутев в „Каузалност на прошката. Психо-теологични перспективи” предлага актуален анализ на тази базисна християнска категория и защитава нейната приложимост в нашата съвременност. Доц. д-р Красимир Стоянов в „Разярената модерност в така наречения „културен развод” се ангажира с анализ на тревожното социално явление на увеличаващия се брой на съдебна раздяла на родители, скрито под благовидното определение „културен развод”. Докторантът Валентин Велчев отново приема с твърда увереност в християнската си позиция предизвикателствата на Дарвиновата теория в своята апологетична статия, озаглавена „Сбогом, Дарвин”. Докторантът Давид Пеев разглежда научната стойност на методологията на креационизма според системата на Майкъл Бийхи в „Относно научния статус на „Интелигентния дизайн” и аргумента за нередуцируемата сложност”. Докторантът Илия Савов анализира различни депресивни разстройства от изходната позиция на християнски психолог в „Нарушение на когнитивните процеси при депресивни разстройства”. Докторантът Таня Петрова, която заедно с д-р В. Пеев подготви за печат критичното издание на Дряновата история, представя по един обективен начин достойнствата и недостатъците на „Историята” на п-р Йончо Дрянов, който е един от пионерите на харизматичното движение у нас и един от 15-те подсъдими в скандалния „пасторски процес” през 1949 г. В Годишник № 8 на ВЕБИ са включени обширни био-библиографски данни за сътрудниците в него.

Новият брой на Годишника е едно постижение не само от гледната точка на качеството на публикуваните изследвания, но също така и на тенденцията учени от различни области на знанието да си сътрудничат все по-тясно в името на християнските истини и нравствени ценности. Интересуващите се от изданието могат да потърсят новия брой 8 на адреса на редакцията: София, ул. „Веслец” № 69.

5 thoughts on “Новият брой 8 на Годишника на ВЕБИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.