Нови ограничения за църквите в Беларус

0

Църквите в Беларус трябва да се подчиняват на по-строги изисквания от страна на държавата. Промените в закона улесняват властите при ликвидирането на дадена религиозна общност.

 

Църквите в страната трябва да бъдат пререгистрирани преди…

Нови ограничения за църквите в Беларус

Нови ограничения за църквите в Беларус

Нови ограничения за църквите в Беларус
Църквите в Беларус трябва да се подчиняват на по-строги изисквания от страна на държавата. Промените в закона улесняват властите при ликвидирането на дадена религиозна общност.

 

Църквите в страната трябва да бъдат пререгистрирани преди януари 2025 г. Ако не се съобразят, ще загубят разрешение за съществуване. Промените са част от поправките в закона за дейността на религиозните организации, пише IRP. Законът затруднява дейността на съществуващите църкви и поставя повече ограничения за създаване на нова църква в страната. На 3 януари пресслужбата на президента съобщи, че президентът Александър Лукашенко е поставил подписа си под документа.

 

Църквите ще получават регистрация само ако се състоят от поне 15 местни общности и са съществували поне 30 години, съобщава InVictory. Хората, които са в черния списък на „екстремисти и терористи“, изобщо нямат право да основават църква. Освен това без регистрация не е разрешено да има църковни събирания.

 

Според новия закон на религиозните организации е разрешено да участват в социални дейности, като поддържане на сиропиталище или подпомагане на възрастни хора. Въпреки това им е забранено да се занимават с политическа дейност или да участват или подкрепят политическа партия, например. Освен това те могат да използват само религиозни символи, а не политически. Също така участието в митинги е забранено, а богослуженията могат да се извършват само в помещение, определено от местния изпълнителен комитет.

 

Промените в закона затягат и правилата за неделните училища, съобщава „Медиазона“. Те не трябва да  „пропагандират война, враждебност и екстремизъм“, а също така трябва да са в съответствие с „идеологията на общопризнатите традиционни ценности“ на Беларус.

Освен това става по-лесно за беларуската държава да закрива църкви. „Дейности, които противоречат на основните насоки на вътрешната и външната политика на Беларус или вредят на здравето на беларусите“ са достатъчни, за да може правителството да затвори някоя църква.

 

Няколко медии споменават приликата между новия беларуски закон и руския му аналог.

През изминалия месец американският изследовател Дилън Шекснейдри публикува доклад за ситуацията с религиозната свобода в Беларус през 2023 г., пише Belarus 2020. В него той посочва, че религиозната свобода при президента Лукашенко все повече се ограничава.

 

Преследването на религиозни лидери в Беларус не остава незабелязано в Европейския парламент. На 14 декември ЕП прие резолюция, в която изрично се споменава преследването на духовници в Беларус.

 

CNE NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.