Нова вълна на преследване срещу християни в Северна Африка

0

През последните няколко месеца Северна Африка стана свидетел на обезпокоителен прилив на преследване на християните, като Мавритания, Алжир и Либия са в челните редици на ескалиращите враждебни действия срещу християните. Тази обезпокоителна тенденц…

Нова вълна на преследване срещу християни в Северна Африка
През последните няколко месеца Северна Африка стана свидетел на обезпокоителен прилив на преследване на християните, като Мавритания, Алжир и Либия са в челните редици на ескалиращите враждебни действия срещу християните. Тази обезпокоителна тенденция хвърля светлина върху сложното взаимодействие на политически, религиозни и социални фактори, които допринасят за предизвикателствата, пред които са изправени християнските малцинства в региона.

 

Мавритания: Арест и освобождаване на 15 християни

Мавритания е ислямска република и макар конституционно да не забранява християнството, смъртното наказание за вероотстъпничество и богохулство от исляма е описано в правния кодекс на страната. Прозелитизирането или насърчаването на друга религия, различна от исляма, също не е разрешено в Мавритания. През декември 2023 г. видеозапис на кръщение в Мавритания стана много популярен, което доведе до репресии от правителството със задържане на петнадесет християни и по-късно освободени след няколко седмици национален дебат относно малкото, но нарастващо християнско малцинство в нацията.

 

Алжир: Затваряне на църкви и репресии срещу пастори

Съседният Алжир не е изключен от вълната на преследване. Докладите през последните няколко години показват поредица от затваряния на църкви и репресии срещу пастори, което сигнализира за тревожно нарушение на религиозните свободи. Както отдавна регистрираните протестантски църкви, така и домашните църкви са разкрити, нападнати и християни са задържани, ако практикуват вярата си в Алжир. Целенасоченият характер на тези действия повдига въпроси относно мотивите зад подобни мерки и отричането на репресии срещу християните.

 

Либия: Правителството търси християни онлайн 

В Либия, разделена нация, бореща се с предизвикателствата след конфликта в страната, местните правителства и милицията засилиха усилията за намиране и задържане на християни. Използването на онлайн наблюдение и връзки за проследяване на лица въз основа на тяхната религиозна принадлежност подчертава степента, до която религиозното преследване е проникнало дори в дигиталната сфера. Сривът в закона и реда в разпокъсаната нация поставя всеки либиец, под сериозна опасност да бъде задържан, изтезаван или дори убит, ако се сметне, че е християнин.

 

Какво се крие зад тази обезпокоителна тенденция?

 

Ръстът в преследването на християните в Северна Африка може да се отдаде на комбинация от фактори:

 

Политически фактори в региона

Новата година донесе по-рязко разделение между света на мюсюлманското мнозинство и западния световен ред. Въпреки че е сложен геополитически фактор, който достига далеч отвъд Северна Африка, продължаващият конфликт в Израел-Газа се възприема от мнозина в света на мюсюлманското мнозинство като форма на западна тирания срещу мюсюлманските земи. Съединените щати все още се възприемат от мнозина по света като център на глобалния християнски евангелизъм и с публичните гласове на мнозинството американски евангелски протестанти, които твърдо подкрепят Израел в последния близкоизточен конфликт, северноафриканските протестантски групи (които представляват по-голямата част от местните християни в страните от Северна Африка) са жертва на преследване чрез предполагаема асоциация. Следователно в дълбоко ислямските нации в Северна Африка, малкият брой местни християни, особено протестантските групи, повечето от които идват от мюсюлмански произход, понякога са несправедливо възприемани и заподозрени, че са на страната на „християнския запад“ и/или „ционизма“.

 

Очевидният растеж на християнските общности в предимно мюсюлмански нации в Северна Африка засили безпокойството сред определени сегменти от населението, особено екстремистките ислямски групи. В някои случаи на християните се гледа като на заплаха за преобладаващия религиозен и социален ред, което води до нарастваща дискриминация и преследване.

 

В нациите с мюсюлманско мнозинство съществува дългогодишна враждебност към всеки, който приеме християнството. Това произтича от дълбоко вкоренено чувство за религиозна идентичност, при което всяко отклонение от вярата на мнозинството общност се посреща с подозрение и, за съжаление, понякога екстремни случаи на преследване. Предизвикателството се състои в насърчаването на по-голяма религиозна толерантност в тези общества и показването, че въпреки че са християни, те все още са добри граждани и са централна част от тъканта на културите, които представляват.

 

International Christian Concern

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.