no_drugs_300

Детелина Дамянова

Около 5000 са зависимите във Варна. България е на второ място по зависимост от наркотоци в света. Екстази се използва предимно на рейв-купони, защото те карало да усещаш по-добре музиката и те зарежда с енергия, но доста хора са умрели от това, че са го използвали. Никой не знае със сигурност точно колко вреда може да нанесе,но има сериозни опасения,че вреди на мозъка.

Казват, че юношеската възраст била най-хубавата. Започваш да се осъзнаваш. Хрумват ти оригинални решения на твоите проблеми, излизаш с твоите приятели. В много отношения обаче си същият като преди. Трудно е да го признаеш дори пред себе си, понеже всичко в теб говори, че ставаш възрастен. Но в света на възрастните нещата са много по – хладнокръвни, реалистични, остри….

Внезапната смяна на розовата приказка с чернобелия филм на живота се превръща в огромно разочарование. Не, не става въпрос за физическа смърт,а за душевната, за кухото съществуване в капана на наркотиците.

Сигурно познаваш доста хора, които вземат “леки наркотици, към които не се пристрастяват”. Аз познавам такива. Някои от тях са изключително умни момичета и момчета. Предлагат ти цигара и ти се смеят, че губиш, дето не опитваш. Само че аз се питам защо?

Някои казват: “Ами,затвориш ли си очите, почваш да летиш и за нищо не мислиш, всъщност преставаш да мислиш”. Едно цяло поколение, недоволно или презадоволено от света около себе си, измисля свой нов свят.

За някои марихуаната си остава тийнейджърска издънка, но за други тя става мост към клиниката за наркомани. Колко такива клиники има във България е друг въпрос, нали проблемът “не съществува”…

По последни данни през 2001 г. злоупотребяващите,които поне веднъж в годината са пробвали съответно:
с Хероин – между 47 000 и 57 000;
с Кокаин – между 5 000 и 10 000;
с различни форми на Канабис – между 80 000 и 110 000;
с Амфетамини – между 10 000 и 15 000;
с Бензодиазепини – между 40 000 и 50 000;
с Халюциногени – между 1 500 и 3 500;
с летливи вещества – между 1 000 и 3 000.

Броят на редовно злоупотребяващите с Хероин за цялата страна се оценява на около 27-32 000.
42,5 % за първи път търсят лечение;
17,2 % са жени, 82,8 % – мъже;
25,0 % са на възраст под 20 год.
16,4 % живеят с друго лице, употребяващо дрога;
9,3 % имат постоянна работа;
93,1 % са с основно проблемно вещество Хероин;
84,6 % ежедневно употребяват веществото;
64,3 % са започнали употребата на основното проблемно вещество на възраст по-ниска от 20 год.
75,5 % предимно инжектират основното проблемно вещество;
25,4 % през последния месец са използвали при инжектирането употребявани игли и/или спринцовки.

Колко млади хора загиват, защото са били пристрастени към дрогата? Вече ако не всеки, то повечето тийнейджъри са опитали марихуана. Замислете се накъде отива светът?Какво бихме могли да направим за такива хора? Един човек, който не вземе три дена доза, той се чувства като парцал. Повечето наркомани започват да крадат, за да набавят необходимото…!? Разбира се, има такива хора, които са се отказали и са се променили, но те са твърде малко …

Дано само осъзнаваш какво богатство имаш, като знаеш, че животът ти има смисъл, че имаш цел и един приятел, който никога не те разочарова. Покажи на другите това, което имаш, кажи им защо няма в теб празнина, която да искаш да запълниш с илюзии. Покажи им, че живота не трябва да се оцветява с бои, които издържат на времето, а че такива хора имат нужда от подкрепата на цялото общество, да им вдъжнем надежда, че ще има бъдеще за тях ако се откажат от тази напаст- наркотиците, ако ли не, ги чака само едно – бавна, но сигурна смърт.

Приятелю, прости ми!
Отивам си сега.
Не намерих сили аз да спра.
Ти казваше: ”Аз помня!”
Тогава не повярвах,
Че изходът съвсем не е това
.
Б.Т.Р

1 thought on “Наркотиците…

  1. Ужасна действителност ……
    Не употребявайте наркотици , защото бавно и сигурно ще ви у бият ! Не бъдете лекомислени , защото цената на живота е висока !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.