Molitvata.com

Molitvata.com

petar_neychev_009

e.info: Би ли ни разказал за това как започна идеята за Molitvata.com?
Молитва за България се роди като идея през есента на 2004 г. Имайки възможността да погледна към църквите в България от друг контекст ми стана ясно, че много църкви имат много и различни връзки с мисионери, чуждестранни църкви, както и различни църкви в България. Тогава си зададох въпроса за това до каква степен всъщност всичките тези църкви са обединени в молитва.

Виждайки ситуацията в България, където толкова много хора все още се нуждаят от това да познаят Бог. Посланието от Матей 7:7-11 прозвуча толкова силно, че не ми остана нищо друго, освен да отговоря на призива за обща и обединена молитва за България. През първата една година размяната на молитвени нужди се извършваше ръчно чрез електронна поща – сред познати, доброволци от чужбина. За по-малко от месец списъка нарастна толкова много, че вече беше трудно всичко да бъде извършвано ръчно. Поради ред технически причини през лятото на 2005 г. целият проект престана да действа, но страстта породена от първоначалния призив все още бе на лице.

След дълго чакане и борене с куп други задачи, през зимата на 2006-та се стигна до създаването на страницата в интернет, чиято цел бе да облекчи разпращането на молитвени нужди. Когато започнах да разпространявам препратката към страницата до християни в България екипът на www.Bibliata.com се отзова с предложение за помощ. Така се роди страницата molitvata.com, както и многобройните публикации в www.Bibliata.com и останалите медии.

Започнахме да разменяме идеи, които все още продължават да помагат за разрастването на страницата и за обединяването на все повече и повече хора в единна молитва за публикуваните нужди. Днес седя пред компютъра си и виждам статистика, която ми казва, че средно над 100 човека се молят всеки ден. Сърцето ми е изпълнено с радост и хвала към Бог за благословението Му върху това малко начинание, което се превръща в инструмент за разпространение на Неговата любов!

e.info: Успешна ли е работата на сайта сайта до момента?
Работата на страницата е успешна. Няма ден от седмицата, в който да не се изпращат поне няколко писма с молитвени нужди – до хора в България и в чужбина. Разбира се, числата по никакъв начин не могат да отразят ефективността на молитвата – нито нашата, нито чиято и да била молитва. Успехът ни не се измерва и в процента отговорени молитви. Успехът на общата ни молитва се измерва в това, че все повече и повече хора се приближават към Бог, и аз вярвам, че това е реалност, с която трябва да свикнем. Вярвам, че заедно ще продължаваме да се учим как да се молим за Божията воля. Вярвам, че заедно ще продължваме да сме свидетели на Божията любов, която достига до все повече и повече хора в България. Вярвам, че заедно ще продължваме да сме свидетели и на промяната в личния ни живот, която е резултат от общата ни молитва.

e.info: Да се молим по интернет – това Библейско ли е?
Да четем Библията по интернет – това Библейско ли е? Да. Точно толкова Библейски е и проекта Молитва за България. Както споменах по-рано, целта на страницата www.Molitvata.com е да предостави ефективен начин за обмен на молитвени нужди.

Яков 5:16 гласи: „И така, изповядвайте един на друг греховете си и се молете един за друг, за да оздравеете. Много може молитвата на праведния в действието си.“ Именно това се опитваме да направим чрез w.Molitvata.com. Интернет пространството е само инструмент за осъществяване на връзката между голям брой вярващи. Няма нищо в щракането с мишката, което да прави молитвата ни повече или по-малко ефективна. Надявам се, че идеята за обмен на молитвени нужди чрез iнтернет скоро ще бъде възприета, така както е тази за четене на новини, пазаруването, писането на писма, публикуването на научни материали, четенето на Библията…

e.info: А молят ли се българските християни?
Не бих се наел да дам директен отговор на този въпрос. Все пак, това което мога да кажа със сигурност е, че българските, така както и всички останали християни могат да се молят още повече. Няма граница в това колко много можем и трябва да се молим. Много често като християни попадаме в капана на сравнението – кой колко се моли и т.н. Вярвам, обаче, че всички можем да обединим усилията си в това да се насърчаваме и да се молим заедно. Това е и една от целите на www.Molitvata.com.

e.info: В момента тече инициативата „50 Дни на молитва: от Великден до ” в която се включиха и големи медии като ww.Bibliata.com и Евангелски Вестник. Как помага това на ролята на молитвата?
Целта на инициативата е да помогне на всички ни в разбирането на какво точно е молитвата. Молитвата ни към Бог не е начин за достъп до Божия списък за личните желания на вярващите. Молитвата не е и изговарянето на магически думи, или извършването на магически действия, които някак си водят до промяна в нечий живот. Молитвата е хваление към Бог. Молитвата е време за отдаване на благодарност. Молитвата е начин за приближаване до Бог. Молитвата е знак на вярата и доверието ни в Бог. Молитвата е и още много други неща, за които много християни все още не знаят. Чрез тази кратка инициатива се надяваме да поясним по достъпен начин какво е молитвата и как трябва да се молим, основавайки се на Библията.

e.info: Коя е най-спешната молитвена нужда?
Кой невярващ човек има най-спешна нужда от спасение? – Всеки. Въпреки че не всяка молитвена нужда е отбелязана като „спешна“, всяка една молитвена нужда е еднакво важна и спешна. Вярвам, че всеки един, който се моли за Божието водителство в молитвите си ще бъде воден от Бог в това, за коя нужда трябва да се моли.

e.info: Има ли резултати от молитвата до момента?
Да. Резултати има и свидетелствата публикувани на страницата могат да говорят сами за Божието действие чрез нашите молитви. Препоръчвам всеки, който посещава страницата за първи път да се обърне най-напред към секцията Свидетелства. Там ще откриете насърчителни думи от тези, които са изпратили молитвените нужди за това как Бог е действал в дадената ситуация.

e.info: Какво ново да очакваме в Molitvata.com?
МНОГО! Очаквайте много нови неща през идното лято, и особено през идната есен. Няма да издам всички тайни, но някои от нещата, по които се работи в момента включват библейски уроци на тема „Молитвата“, които ще бъдат публикувани ежемесечно на страницата. Освен това, скоро очаквайте и въвеждането на „постоянна молитва“, която има за цел да създаде 24-часов молитвен цикъл за дадена нужда за България в продължение на няколко дни. Започвайки това лято, очаквайте и разпространението на различни материали от страницата ни, като молитвени календари, тениски и т.н. За повече подробности – посещавайте страницата често и следете внимателно последните новини. Слава да бъде на Божието име, за това е Той, Всемогъщият Бог е избрал нас, за да покаже Своята любов към света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.