Мартенски мисли

Мартенски мисли

mart

Епископ Петър Георгиев
НЕ СЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ В ЗАПОЧВАЩОТО  НА 1 МАРТ НАЦИОНАЛНО ИДОЛОПОКЛОНСТВО

Не става въпрос само за това, че българите са приканени да си избират нови идоли, па макар и музикални, но и за традиционното мартенско идолопоклонство.

Първо няколко мисли за стартираното предаване “Музикален идол” по ВТV. Ама нищо, че предаването е много захаросано, добре направено, завладяващо. Крайната цел е избирането на идоли! Колко “великодушно предложение”! Няма да Ви го натрапим новия идол, Вие ще си го изберете. После ще уточним как да му се покланяте. Важното е да не би да изберете Бог и на Него да се покланяте. Духът на Антихрист чувства, че се създава вакуум в липса на идоли и е с ново и старо предложение!

Братя и сестри, християни, Вие избирате кому да служите и как да се отнесете с новите предложения на лукавия. И не си казвайте,”ами е това  само заглавие, формат на предаване, няма нищо сериозно, което да ограбва вярата ни”. Помислете още веднъж  и се помолете за да усетите Святия Дух да ви говори и дали не ревнува в такива случаи? И си спомнете, че Седрах, Месах и Авденаго слушаха много хубава музика /за тогавашното време/ и трябваше да направят нещо “малко, дребно”, просто да клекнат на земята, нищо особено. Е, ако разсъждаваха така и действаха така, някои глави от Библията нямаше да ги има. Никой не би видял и разбрал за Божията сила над огъня, нито пък имената им щяха да се помнят.

А сега искам да споделя още нещо, с което смятах да започна. Съвсем спонтанно . Става въпрос за поклонението на “баба Марта” и носенето на мартеници. Отново изглежда тривиално, национално, българско, традиционно, обаче е типично езическо. Историята на мартениците всъщност е далеч даже и преди хан Исперих.

Според списание Б.Г.Наука, мартеницата е отговор на “неопределеното зло”, което се събужда през пролетта, наречено лошотия.Самата мартеница е амулет т.е. атрибут на окултно действие. Мисля, че всеки истински християнин е наясно колко опасно е да се вплита в окултни практики, каквито и да са те, колкото и невинни и традиционни да изглеждат. Аз не вярвам, че мартеницата е средство за избавление от злите сили. Точно обратното! Тя е мост, покана, те да вземат контрол в живота ни. Още повече, че злото никога не е заспивало, че да се събуди през пролетта. Има само един Победител  над цялото зло и Неговото име е Исус Христос. Чрез Неговата помощ можем да бъдем повече от победители.

Е, ако сте готови да жертвате пари за мартеници, то помислете, по-добро вложение ще бъде, ако помогнете на някой в нужда или ги внесете в църква, отколкото да си навлечете демонично влияние.

В заключение бих казал, знам, че не всички ще се съгласите и даже може да се получи отпор от производителите на мартеници и търговците, както това е описано в Деяния на апостолите 19:29, но истината си е истина и всеки трябва да я знае и да реши дали да се съобрази с нея.

1 thought on “Мартенски мисли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.