Kакво казва библията за храната?

Kакво казва библията за храната? Живеем във век на диети…

Kакво казва библията за храната? Живеем във век на диети…

Kакво казва библията за храната?

Живеем във век на диети и режими за хранене, които имат за цел да постигнат идеалното тегло за всеки отделен човек, с цел да подобри качеството му на живот.А какво казва Библията за храната?

Дали човек не е консумирал месо до времето преди потопа, приблизително 1600 години след грехопадението? Ако е така, защо? Дали първите хора не са яли само растения за повече от 16 века, преди Бог да позволи месото? Как една растителна диета осигурява витамин В12, калций, желязо и цинк, което е трудно да се случи, ако човек се придържа само към нея? Допустимо ли е да се яде месо и млечни продукти? Трябва ли да се консумира пестеливо? Дали не вреди на баланса в природата?

Библейски погледнато, може да намерите мотиви в подкрепа на няколко различни възгледа, но ние сме насърчени умереността ни да бъде позната на всички хора. Умереност означава да се пие или да се яде нещо в правилните количества и не постоянно. За съжаление, с умереността често се злоупотребява и се изграждат много нездравословни модели. Павел казва, че всичко е позволено, но не всички неща са полезни (1 Коринтяни 10:23). В повечето райони, където хората живеят най-дълго, диетите им са предимно растителни.

Считам, че атмосферата на Земята преди потопа е била много по-различна от днешните ни условия на живот. Човекът живееше в по-здравословна среда, която можеше да осигури повече кислород и по-голяма защита срещу вредните лъчи на слънцето, а растенията и плодоносните дървета бяха в изобилие. След потопа обаче плодовете и зеленчуците очевидно не са били толкова много (вж. Битие 8:22, където се говори за сеене и жътва). Вярвам, че Бог е позволил консумацията на месо заради този недостиг. Здравословното месо и млечни продукти могат да се ползват от време на време от онези, които не могат без тях, но не трябва да се консумират в изобилие. Лично аз бих предпочел да ям основно онова, което сме яли преди грехопадението, като основен източник на хранене. Но отново, това е моето лично мнение.
* **В Езекиил 4: 9** четем, че Езекиил е трябвало да яде „пшеница, ечемик, боб, леща, просо и лимец.“ Това е неговата диета за повече от година. По необходимост или за здраве? Можем само да спекулираме, но тази комбинация от растения имаше и има много ползи за здравето.
* **В Данаил 1** Данаил яде зеленчуци и вода в продължение на 10 дни и изглеждаше по-добре от тези, които се хранеха с месо и деликатеси. Растителната храна носи е здравословна (Откровение 22: 2). Това трябва да бъде основният ни фокус при всяко хранене.
* **В Данаил 10** се казва, че той отново се е хранел с растителна храна в продължение на 21 дни. Духовният резултат беше невероятен. Интересно е, че Бог благославя пости, където се консумират само зеленчуци.
* **Месото се** свързва повече с нашата анималистична природа; жаждата за месо послужи за падение на много хора (вж. **Числа 11**). Често хората бяха наказвани заради лакомия, свързвана с месото.
* **Когато Бог нахрани децата** на Израел в пустинята, Той осигури „хляб от небето“, известен като манна (Изход 16:4; Йоан 6:31). Хората го печаха или го варяха. Имаше вид на бделий, което е растителен продуктот. В Библията се казва, че манната имаше вкус на пита с мед. Перфектната храна, която Бог избра, изглежда е на растителна основа, а не е месна. Това е доста убедително за мен. Тогава Бог докара милиони пъдпъдъци, защото хората „пожелаха месо”.
* **Но в Деяния 10** виждаме, че Петър има видение, в което Бог го инструктирал да убива и да яде месо.
* **В Римляни 14:1–2** апостол Павел говори за това да не съдим човек, който яде месо. Разбира се, това може да се отнася до нечистия характер на определени храни и факта, че са били предлагани на идоли, а не като доказателство за месните диети.
* **В 1 Тимотей 4: 3–4 **Павел казва, че в последните дни измамливите духове ще заповядват на хората да се въздържат от определени храни – храни, които Бог е създал, за да бъдат приети с благодарност. Този стих е една от причините, поради които не трябва да забраняваме никаква храна, която Бог е създал , включително здравословно месо и млечни продукти.

Бъдете внимателни, когато правите абсолютни и догматични твърдения за диетата. Въпреки това, можем да бъдем сигурни, че здравословният начин на живот е за предпочитане. Живата храна доставя витамини, минерали и мощни фитохимикали директно в тялото. Произведената от човека храна няма същия ефект; не дава, а отнема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.