Иран арестува християни

0

armenian-church-north-western-iran[1]При извънредна акция, властите в Иран са арестували християни, живеещи в третия най-голям град в Иран, като целта е била да обезкуражи мюсюлманите и обърналите се към християнството иранци от посещенията им в официално признатите църкви.

От миналия месец насам, властите са арестували около 12 християни в Исфахан, разположен на 340 километра южно от Техеран. По данни на Mohabat News властите са арестували както водачи и членове на официално признати църкви, така и на нерегистрирани домашни църкви. Арестите са започнали на 22 февруари, когато служители от разузнаването са арестували приблизително седем християни в техните домове в интервала от 6 до 7 сутринта, съобщава Mohabat News. Иранската християнска информационна агенция е установила самоличността на задържаните на 22 февруари, сред които са: Хекмат Салими, пастор на St. Paul Anglican Church, обърнал се към християнсвото преди 30 години и автор на Богословска литература; Гити Хакимпур, 78 годишна, пастор на St. Luke’s Anglican Church; Шахрам Гаеди, актьор; Мариам Дел-Арам, 54 годишна; Шахназ Зарифи, майка на две деца; и Енаят Джафари. Друг християнин, член на домашна църква, Маджит Енаят, е бил арестуван през същия ден на работното си място.

Информационната медиа допълва, че на 25 февруари, властите са освободили Хакимпур. На 2 март, властите са арестували друг обръщенец в Исфахан, Фариборз Парси-Неджат. Нито един от арестуваните в Исфахан миналия месец не е бил официално обвинен. Въпреки, че според наблюдаващите религиозната свобода в Иран не е ясно какво е накарало властите да задържат християните в Исфахан, един ирански християнин, живеещ извън страната споделя, че това е може би поредната тактика за спиране на обръщенците от посещението им на богослуженията провеждани на езика Фарси в официално признатите църкви. Източник пожелал анонимност споделя: „Правителството е много чувствително по отношение на Исфахан, който е единствения град освен Техеран с официално признати църкви.“ „Сега правителството се фокусира върху официално признатите църкви, с цел да изплаши хората за да не ги посещават.“

Да се застъпим за нашите братя и сестри в Иран, страдащи заради вярата си в Христос. Да се молим и за всички мюсюлмани, които търсят Пътят, Истината и Животът.

Йоан 14:6 Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.