Християнство ли е бъдещето на Китай?

0

Броят на християните се увеличава с по няколко милиона годишно

Въпреки непрестанното унищожаване на църковни сгради, събарянето на кръстове и хвърлянето на вярващи в затвори християнството си остава бъдещето на Китай – именно то ще донесе демокрация и разцвет в тази комунистическа държава.

В края на китайската гражданска война (1949 г.), когато Комунистическата партия побеждава националистите и е основана Народна република Китай, християните в страната са около половин милион. Днес, почти 70 г. по-късно, по време на изключително суровото потисничество на християнството тази популация е достигнала 60 милиона души, а броят им се увеличава с по няколко милиона годишно – явление, което, ако продължи със същите темпове, през 2030 г. християните в страната вече ще са над 200 милиона души – и ще надминат броя на тези в САЩ – по този начин Китай ще бъде държавата с най-голямата християнска популация в света.

Китайското правителство се чувства заплашено от растежа на християните – защото вярващите във Всемогъщия Бог се превръщат в най-голямата сила след комунизма – именно защото не могат да бъдат сплашени чрез страх. В градовете църквите променят своя вид – групи от млади, образовани и активни в своята област професионалисти са сред най-ревностните членове на църковните общности, които са новото гражданско общество, независимо от правителствения контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.