Християните в Норвегия реагират след ограничения в образователната система

0

Наскоро норвежките власти обявиха големи съкращения на субсидиите за частните християнски училища. В рамките на три дни 20 000 души са подписали петиция за протест срещу това решение.

 

Петицията има за цел да накара хората да осъзнаят …

Християните в Норвегия реагират след ограничения в образователната система
Наскоро норвежките власти обявиха големи съкращения на субсидиите за частните християнски училища. В рамките на три дни 20 000 души са подписали петиция за протест срещу това решение.

 

Петицията има за цел да накара хората да осъзнаят „колко неразумно и драматично“ е това решение, казва Сидсел Олаусон пред Vart Land. Тя е изпълняващ длъжността генерален секретар на Асоциацията на безплатните християнски училища (KFF). KFF и няколко други частни училищни организации стоят зад петицията срещу намаляването на субсидиите.

 

Норвежкото правителство наскоро реши да намали финансирането за частни училища, които предлагат както основно, така и средно образование. През следващите пет години финансовата държавна подкрепа ще бъде намалена с повече от половин милиард норвежки крони (около 43 милиона евро), пише Vart Land. Правителството се аргументира, че обединените училища (основно и средно образование) са получили двойна повече от сумата, която имат право да получат. Те искат да коригират това сега.

 

Според петицията новият модел на субсидиране е „много неразумен“ за училищата, които са засегнати от големите намаления. Правителството не отчита, че е много повече работа да управляваш училище, което включва основно и средно образование, в сравнение с такова, което предлага само основно или средно образование, се казва в петицията. Инициаторите зад петицията се опасяват, че съкращаването на субсидиите ще „влоши значително  училищното осигуряване на хиляди ученици и може да доведе до разпокъсване на училищното осигуряване и затварянето на няколко училища“.

 

Според Олаусен ситуацията е „много сериозна“. Тя се опасява, че много училища ще трябва да спрат предлагането на основно или средно образование. „Това е най-драматичното нещо, което се е случвало от много години. Масовата подкрепа за петицията показва, че има много хора в Норвегия, „които искат разнообразие и свобода на избор в норвежките училища“. Тя добавя, че има много хиляди ученици в повече от сто училища, които ще бъдат засегнати от намаляването на безвъзмездните средства. Петицията ще бъде представена на новия министър на образованието на Норвегия Кари Неса Нортун. 

 

Въпреки притесненията около християнските училища броят на кандидатствалите за обучение в християнски колеж се е увеличил спрямо миналата година. За предстоящата есен норвежките библейски училища са приели почти 50 ученици повече от миналата година, показва статистиката на Норвежкия директорат по образованието. Общо 783 ученици ще учат в библейските училища тази есен, съобщава Vart Land.

 

„При лек спад в последно време и съкращаване на подкрепата е необходимо да се запълни училището. Сега сме напреднали с това“, казва директорката Ан Мари Вадсет от Библейското училище в Гримстад. Тя е много доволна, че нейното училище е приело 94 ученици за предстоящия семестър.

В същото време библейското училище също е засегнато от орязването на субсидиите. В момента студентите плащат половината от разходите за обучението си, а училището покрива другата половина. Вадсет признава, че загубата на субсидии ще има последствия за бюджета на училището.

 

Големият брой кандидатстващи е ясен сигнал към властите, че „библейското училище все още е актуално и е нещо, което младите хора предпочитат“, казва директорът Йон Георг Фиске от библейското училище Fjellhaug в Осло. Освен това големият брой заявления помага на училището да компенсира загубата на субсидии. 

CNE NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.