Група християни освободени от затвора в Китай

0

Група християни, хвърлени в затвора миналото лято от комунистическия режим в Китай за организиране на църковни дейности, бяха освободени под гаранция. Властите в югозападната китайска провинция Юнан обявиха решението по-рано тази седмица по отношени…

Група християни освободени от затвора в Китай

Група християни освободени от затвора в Китай

Група християни освободени от затвора в Китай
Група християни, хвърлени в затвора миналото лято от комунистическия режим в Китай за организиране на църковни дейности, бяха освободени под гаранция. Властите в югозападната китайска провинция Юнан обявиха решението по-рано тази седмица по отношение на петима вярващи, задържани в района Нуджианг Лису.

 

Благотворителната организация за свобода на вярата Christian Solidarity Worldwide (CSW) приветства освобождаването им, но призова неоснователните обвинения да бъдат отхвърлени. Основателят и президент на CSW Мервин Томас коментира: „Неприемливо е тези мъже да бъдат задържани за девет месеца, защото предлагат библейски уроци  и християнска музика на общност от етническо малцинство в необлагодетелствана зона в Китай.“

 

Трима мъже от местния район, Уанг Шунпин, Ну Сангденг и Сан Луобо, и две жени от други части на Китай, Хуа Ксиуся и Донг Менгру, бяха задържани миналия август за предполагаемо „организиране и спонсориране на незаконно събиране“, включващо молитва и безплатни библейски уроци  и уроци по музика за млади хора. Според CSW четирима други християни, които са участвали в библейското изучаване, са били задържани на 12 януари 2023 г., но са били освободени пет дни по-късно.

 

„Продължаваме да призоваваме китайските власти да зачитат правото на всички граждани, включително деца и млади хора, на свобода на мисълта, съвестта, религията или убежденията и да освободят всички задържани за участие в мирни религиозни дейности“.

 

Според CSW Нуджианг е дом на християнска общност от около сто години, но благотворителната организация казва, че някои са забелязали усилията на китайските власти да намалят влиянието на западните мисионери. При тази репресия неодобрените домашни църкви са възпрепятствани да публикуват или споделят линкове към своите онлайн църковни служби. Разпоредбите също така забраняват на църквите да водят служение за деца, като на практика ограничават лица под 18 години от участие в църковни дейности.

 

Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.