Бежанците – вторичен феномен на всяка война

0

Един от неизбежните вторични феномени, свързани с всяка война, са бежанците. Човешкият поток, отприщен през границите на Украйна, за момента наброява около 2 милиона и ако военните действия продължат, има реалният потенциал да се умножи многократно….

Бежанците – вторичен феномен на всяка война

Бежанците – вторичен феномен на всяка война

Бежанците - вторичен феномен на всяка война
Един от неизбежните вторични феномени, свързани с всяка война, са бежанците. Човешкият поток, отприщен през границите на Украйна, за момента наброява около 2 милиона и ако военните действия продължат, има реалният потенциал да се умножи многократно. Тъй като сме на пътя му, той няма да ни подмине. В тази връзка  добре е да имаме предвид няколко прости неща.

 

 От християнска, а и от чисто човешка гледна точка на тези хора трябва да бъде протегната ръка. Да се представят бежанците, огромната част от които жени и деца, като „нацисти“, „бандеровци“, „богаташи с джипове“, „обрали 40-те лева на българските пенсионери“ и т.н.,  е меко казано цинично. Защо мисля, че няма смисъл да обяснявам.

От чисто прагматична гледна точка, макар в краткосрочен план бежанците да представляват тежест за икономиката, в дългосрочен това съвсем не е задължително. Населението на България е едновременно застаряващо и болно и липсата на работна ръка ще се усеща все по-силно. Цели области са практически обезлюдени. Възможността да привлечем хора с близки до нас култура, етнос и език (все фактори, улесняващи интеграцията), мнозина от които са добре образовани, би трябвало да ни накара да гледаме на бежанците по съвсем различен начин. А дали ще ги накараме да се почувстват желани и приети или навлеци, от които искаме да се отървем, възможно най-бързо зависи от нас.

Междувременно войната в Украйна продължава. Всяка помощ, която може да бъде оказана на останалите там хора, трябва да бъде оказана.

Това е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.