Празник на вярата

0

Приятна августовска вечер. Под прикритието на среднощния мрак млада двойка се приближава до Централна софийска синагога и със спрей изписва на стената ѝ цифрите „14/88“. Точно под тях, с по-плътна розова боя, младежите се опитват да изри…

Празник на вярата

Празник на вярата

Празник на вярата
Приятна августовска вечер. Под прикритието на среднощния мрак млада двойка се приближава до Централна софийска синагога и със спрей изписва на стената ѝ цифрите „14/88“. Точно под тях, с по-плътна розова боя, младежите се опитват да изрисуват обърната свастика. След това момчето и момичето, с лица, покрити с медицински маски, бързо изчезват в нощта. 

 

Действието им е не просто вандализъм, а антисемитско послание. Двете двойки цифри 14 и 88 са натоварени с расистка символика, а свастиката е прословутото лого на нацизма. 

 

Нашите историци отдавна се хвалят, че през Втората световна война България е опазила живота на десетки хиляди евреи. През последните няколко десетилетия обаче в страната ни се наблюдава забележимо увеличение на различни прояви на етническа и верска ненавист. Редовно чуваме за графити с обидни изрази върху паметници или чупене на надгробни плочи. Речта на омразата и вандализмът се разпространяват осезаемо: от футболни агитки, рисуващи свастики по ромски домове и турски джамии, до богослужения на протестанти, които са нарочвани за нехайно разпространение на коронавирус, а напоследък и до забиване на кирки в автомобили с украински регистрационни номера. 

 

От началото на ХХI век политически фигури с националистически възгледи използват телевизионни студия и социални медии, за да възбуждат расистки настроения. В годишния си доклад за религиозната свобода, публикуван преди две седмици, Службата за международни религиозни свободи на САЩ посочва редица случаи за негативно отношение към верски общности в България. „През октомври кандидатът за вицепрезидент Елена Гунчева от партия „Възраждане“ заяви в социалните мрежи, че политици от еврейски и турски произход трябва да се смятат за „гости“ в страната“, посочва докладът. През февруари български евродепутат направи нацистки поздрав в пленарната зала на Европейския парламент, но впоследствие се оправда, че просто е помахал за довиждане на водещата събранието. Освен политически фигури, позиращи като „патриоти“, но бълващи откровена омраза към хора с различен произход или вероизповед, докладът описва инциденти като повреждане на паметни плочи, скандиране на смъртоносни заплахи срещу мюсюлмани и откровено прибягване до ксенофобска реч по време на трите кампании за парламентарни избори у нас през 2021 г. 

 

Българските книгоиздатели безразсъдно препечатват литература на Хитлер, Гьобелс или Юрген Граф и такъв вид книги може да се намерят безпроблемно по книжарници и улични сергии. Разбира се, това насърчава модели на мислене, които изключително лесно се усвояват от някои групи, чиято основна мотивация за съществуване сякаш е ненавистта към различните. Проява на подобна група беше например футболната квалификация България-Англия през септември 2019 г., която беше спирана на два пъти, тъй като агитка от около петдесет младежи с бръснати глави и черни качулки изнесоха свое предварително подготвено шоу за върховенството на бялата раса, включващо расистки скандирания, фашистки жестове и маймунски звуци.

 

 

Софийският Четириъгълник на толерантността 

Това обаче невинаги е било така. Столицата на България има особена заслуга със своето наследство на мирно религиозно съжителство. Само в рамките на няколко квадратни километра в самия център на София се намират редица свещени места на различни религиозни групи. Православни, католици, мюсюлмани, протестанти и евреи от дълги години изповядват вярата си открито, без страх и напрежение. Свидетелство т. нар. „Четириъгълник на толерантността“ в сърцето на града, където молитвените домове са разположени на пешеходно разстояние един от друг.

 

В рамките на около час лека разходка може да се посетят няколко доста различни типа религиозни сгради: източноправославните църкви „Св. Неделя“ и „Св. Петка“; джамията „Баня Баши“; римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“; Централната софийска синагога; няколко протестантски църкви (методистка, конгрешанска, петдесятна); румънската православна църква „Св. Троица”, арменската апостолическа църква „Св. Мария”, руската православна църква „Св. Николай“. 

Близостта на всички тези обекти с религиозно значение крие важно послание: столицата на България е безопасно място не само за мирно съвместно съществуване, но и за взаимно уважение. Групите с различна вяра си партнират от стотици години в изграждането на приветлив и надежден обществен площад, където никой не е отлъчван или мразен поради религиозната си принадлежност. 

 

Ежегодният Празник на религиите 

През последните години се породи една допълнителна форма на взаимно уважение и обществено партньорство чрез уникална формация, която дава платформа за обществено сътрудничество между протестанти, мюсюлмани, евреи, католици, арменци и (понякога) православни духовни водачи: Националният съвет на религиозните общности в България. НСРОБ е консултативен орган, който събира представители на шестте основни религиозни общности за редовни разговори. Съветът организира съвместни събития и изразява общи позиции по религиозни въпроси, като законодателни предложения или политически изявления, конкретно свързани с религиозно подхранван вандализъм. 

 

Тази година за седми път Националният съвет организира т.нар. „Празник на религиите”. Мир, единство, толерантност, единни и равни в многообразието – това бяха най-често повтаряните думи от членовете на Управителния съвет на НСРОБ в центъра на София. В един свят, където се вихрят войнствени страсти и реч на омразата, подобни мостове са повече от необходими. 

 

При „Смисълът на този празник е толерантността и разбирателството. Мотото ни е „Заедно в своите различия“. Има нужда от такива празници, които събират хората, а не ги разделят“, изтъкна Робърт Джераси, председател на УС на НСРОБ и представител на еврейската организация „Шалом“. Проф. Гарабед Минесян от Арменската апостолическа православна църква добави: „Всеки да живее както намери за добре и както реши за самия себе си, но винаги да има уважение към другия, който изповядва нещо различно. Всеки да запази своята същност и същевременно да бъдем единни.“ 

 

Според Хайри Емин, представител на мюсюлманското вероизповедание, „смисълът на празника е разбирателство и толерантност между религиозните общности в България. Основното послание е мир и разбирателство. Религиозните общности и вероизповедания могат да служат като пример и да провеждат тази вълна на мир“. Доскорошният заместник главен мюфтия Бирали Мюмюн подчерта, че тази традиция „показва нашето различие и че въпреки него ние можем да бъдем заедно. Виждаме как всеки изминат ден става все по-важно да бъдем заедно в нашите различия“. 

 

„Съветът е своеобразно функциониране на основните ценности, заложени в обществото и формирани от нашите вероизповедания. Можем да живеем заедно, да се разбираме и разбирайки се, да преодоляваме страха от различието – заяви адв. Грета Ганева, секретар на Обединени евангелски църкви. – България има традиции в това отношение. Ние можем да живеем заедно и това е основното послание. Живеем заедно, работим заедно, смеем се заедно, разказваме си вицове един за друг – това означава, че животът ни е свързал. Всеки има своята уникалност, но този букет от култури е истинското ни богатство.“ 

 

Празникът представи изложба на арх. Балин Моллов, чиито картини изобразяват ключови религиозни обекти в София, както и исторически сгради, свързани с тях. Турски фолклорен ансамбъл представи танци и песни, а Sofia Gospel Choir изпълни красив букет от традиционни евангелски химни. Празникът на религиите заема специално място в културната програма на столицата и служи като възможност за взаимно осъзнаване и намаляване на религиозното напрежение. 

Галериевият едикт за веротърпимост 

 

София има вековна традиция като място на толерантност. Древният град Сердика е родното място на уникален документ: т. нар. „Сердикийски едикт“, издаден от император Галерий на 30 април 311 г. 

 

Предшестващ известния Милански едикт (313 г.) с две години, указът е обнародван броени дни преди смъртта на Галерий, с което официално се прекратяват започнатите от Диоклециан няколко години по-рано кървави гонения срещу Христовите последователи в Източната Римска империя. „С оглед на нашата милост и неизменен обичай да даваме прошка на всички – пише Галерий, – ние с най-голяма готовност счетохме, че следва да разпрострем снизхождението си и върху това, те пак да са християни и да възстановят съборите си, но така, че да не извършват нищо противно на реда.“ Текстът отменя гоненията, дава свобода на молитвите и гарантира сигурност на домовете и живота на изповядващите християни. Така Сердикийският едикт се превръща в един от първите държавни документи в човешката история, определящ религиозната толерантност като обществена ценност. 

 

С такова богато минало и устойчива традиция на междурелигиозен диалог и взаимно уважение, българската столица сякаш проправя пътя към възможно решение на расовата омраза и етническото напрежение. Верските общности може да имат различни представи за отвъдното, но когато говорим за участието ни на обществения площад, всички явно стоим на равна нога. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.