27 Май / 2 Коринтяни

прочит за деня: 2 Коринтяни 11-13 глава СЪБИРАНЕ ЗА ДЕЦАТА Не децата са длъжни да събират имот за родителите, но родителите за децата. (2 Коринтяни 12:14) Да, така е. Родителите трябва да събират имот за децата си. Не обратното. Те са направили нещо много хубаво, като са дали живот на децата си. Но това не…

прочит за деня: 2 Коринтяни 11-13 глава

СЪБИРАНЕ ЗА ДЕЦАТА

Не децата са длъжни да събират имот за родителите, но родителите за децата. (2 Коринтяни 12:14)

Да, така е. Родителите трябва да събират имот за децата си. Не обратното. Те са направили нещо много хубаво, като са дали живот на децата си. Но това не е всичко. Всеки може да създаде деца. Бог ни е преотстъпил тази способност. Само че след като сме създали деца, нашият ангажимент не свършва. Ние трябва да направим всичко по силите си да им дадем още много неща, за да не ги караме да съжаляват защо са се родили.

Първото, от което децата ни се нуждаят , е добро възпитание, любов, изграждане на здрави ценности, които те никога няма да потъпчат.Изграждане на твърд характер, на воля и упорство, на понятия за добро и зло . За съжаление, в нашето материалистично време родителите се чувстват длъжни да осигурят на децата си главно храна и облекло , да ги пазят здрави и да им дадат добри условия за живот. Когато го направят, се чудят какво повече искат децата им. „Ние се трепем заради вас, за да имате всичко, а вие…“ Да, не е малко да снабдиш семейството си с всичко . Но има още много неща, които са необходими и без тях нашите деца са толкова зле, колкото и изоставените от родителите си. Защото и държавата може да отгледа деца физически, но не може да създаде от тях истински хора с добродетели и твърди характери.

Възпитанието на децата се случва чрез събиране. Към онова, което е било вчера, днес се прибавя още нещо . Утре ще се прибави и друго. Ден след ден, малко по малко, капка по капка, неусетно, се случва чудото на обогатяването и сътворяването на пълноценната личност, която е способна да  реагира по най-добрия начин на всички изпитания и трудности. Както пчелите събират своя мед, прелитайки много километри и вземайки прашеца от много цветове , така и родителите събират упорито и последователно. Защото искат техните деца да не са пораснали само на ръст и тегло, но и да знаят откъде идват, какво правят тук и накъде отиват.

Молитва: Отче наш, ти си ни родил и си ни дал най-доброто от Своята божествена природа. Помогни ни да го ценим  и пазим и да се държим винаги както подобава на същества, възпитани от Теб. Опази децата ни от разрушителни сили и им давай непоколебима вяра и утвърдени характери.

Тема за размисъл: Когато събират за децата си, родителите събират и за себе си.

Данаил Налбантски
още размисли на автора можете да откриете на @DanielNalbantski във Facebook или Messenger