13 Май / 2 Коринтяни

прочит за деня: 2 Коринтяни 6-8 глава СКРЪБТА ПО БОГА „Защото скръбта по Бога докарва спасително покаяние.“ (2 Коринтяни 7:10) Апостол Павел прави разлика между светска скръб и скръб по Бога. Първата докарва смърт. Скръбта е лошо нещо. Тя ни прави мрачни и унили. Нищо не ни радва, нищо не ни вдъхновява. Мъчим се да…

прочит за деня: 2 Коринтяни 6-8 глава

СКРЪБТА ПО БОГА

„Защото скръбта по Бога докарва спасително покаяние.“ (2 Коринтяни 7:10)

Апостол Павел прави разлика между светска скръб и скръб по Бога. Първата докарва смърт. Скръбта е лошо нещо. Тя ни прави мрачни и унили. Нищо не ни радва, нищо не ни вдъхновява. Мъчим се да се отърсим от нея, забавляваме се, пийваме, хапваме, танцуваме – но тя, тази лоша и досадна мъка, отново ни връхлита. Скръбно е нашето време. Нищо, че има толкова много забавления, шоута, концерти, блясък и суета. Хората са недоволни от себе си, от живота, от другите, от целия свят. В опит да избягат от скръбта се занимават с всякакви щуротии. А тя търпеливо стои настрана и ги чака да им прави компания отново.

Скръбта по Бога е нещо съвсем друго. Тя е попаднала на правилната следа. Това, което ни липсва в този живот, е Бог. Той е нашият Създател и отделени от Него, се чувстваме изгубени. Душата копнее да намери мир и смисъл. И не се спира, докато не го намери. Светската скръб свършва в задънена улица. Скръбта по Бога свършва с излизане на широко и светло.

Когато човек не се чувства добре, има две възможности. Едната е да се прави, че нищо му няма, да се забавлява и да пирува. Това няма да му помогне. Болестта ще си върши своята работа. Другата е да се лекува. Така ще „има скръб”, но пък ще се спаси. И после пак ще се весели, но истински.

Всеки трябва да реши какво отношение да има към Бога, към себе си и живота. Ако реши, че всичко е на тази земя и че нищо няма смисъл, ще свърши по много тъжен начин. Ако реши да тъгува за своите грехове и да се стреми към праведен живот, това ще го прави все по-удовлетворен и спокоен. Много неща не са там, където ги търсим, а на съвсем друго място. Едно от тях е веселбата. Тя не е по кръчмите и по забавните места, а при Бога.

Молитва: Отче, благослови ни да бъдем скарани с греха, а примирени с Теб, нашият Спасител от неговата власт. Помогни на онези, които се мъчат да намерят смисъл и цел на живота си, да Те потърсят и без предразсъдъци да дойдат до Теб.

Тема за размисъл: Скърби сега, за да се утешиш, вместо да се утешаваш сега, че няма за какво да скърбиш.

Данаил Налбантски
още размисли на автора можете да откриете на @DanielNalbantski във Facebook или Messenger