12 Юни / 3 ЦАРЕ

прочит за деня: 3 Царе 10-13 АЗ НЕ СЪМ ПО-УМЕН ОТ БОГ Ненадминатото великолепие и мъдрост на Соломон изумяваха тогавашния свят. Савската царица твърдеше, че слуховете за него не разкриват и половината от истинското му величие и богатство. Интересното е, обаче, че Соломон дължеше това изумително великолепие не на собствената си уникалност и съвършенство, а…

прочит за деня: 3 Царе 10-13

АЗ НЕ СЪМ ПО-УМЕН ОТ БОГ

Ненадминатото великолепие и мъдрост на Соломон изумяваха тогавашния свят. Савската царица твърдеше, че слуховете за него не разкриват и половината от истинското му величие и богатство. Интересното е, обаче, че Соломон дължеше това изумително великолепие не на собствената си уникалност и съвършенство, а на Божието благоволение върху него. Тогава какво се случи, че човекът, който беше преизобилно задоволен и прославен от Бог, залезе така безславно и забрави на Кого се дължи всичкият му успех. Неблагодарен ли се показа великият цар към Бог?

Соломон прояви непокорство спрямо една забрана. Пренебрегна слово от Бог и това го повлече надолу главоломно. В 3 Царе 11:1-2 авторът казва:

„А цар Соломон залюби, освен Фараоновата дъщеря, много чужденки, моавки, амонки, едомки, сидонки, хетейки, от народите, за които Господ каза на израилтяните: Не влизайте при тях, нито те да влизат при вас, за да не преклонят сърцата ви към боговете си. Към тях Соломон се страстно прилепи.“

Може би Соломон реши, че е толкова умен и различен от останалите (което беше вярно), че за него не се отнася забраната (което не беше вярно), понеже може да се справи с изкушението. Ако цялата мъдрост и разум, които имаше в този човек не можаха да обуздаят страстта, с която той се прилепи към тези „забранени“ жени, тогава кой обикновен човек има шанс изобщо?!

Бог не беше дал случайно тази забрана. Той знаеше силата на чародейството на тези народи, чийто жени специално от малки са учени на скритите ритуали на съблазняването. Какъв шанс е имал Соломон пред тях? Единственият – да не им попада в ръцете. В противен случай чародейството действа като воал, който замъглява съзнанието, заблуждава те и си мислиш, че това, което си направил „не е кой знае какво – още един бог или идол до истинския Бог, какво толкова?!”
Тези жени струваха ли си цената, която Соломон плати заради тях? Той съгреши пред Единствения, от Когото зависеше целия му живот и цялото му благополучие. От това пострада обаче не само царя, а и царството му, защото в последствие се раздели.

Имайки предвид тази история, нека се замислим другия път, преди да решим, че познаваме опасностите по-добре от Бога и знаем как да се справим с изкушението. Струва ли си да платиш цената – да рухне целия ти живот и царството ти, и да пострадат най-много тези, за които отговаряш?

Дори и да се казваш Соломон, пак не си по-умен от Бог и не бива да пренебрегваш Неговите думи! Всеки може да избира действията си – дали да се покори или да не се покори на Словото, но не може да си избира последиците. Ето това е капанът за много от независимите многознайковци, към които в една или друга ситуация спада всеки от нас.
По-добре е да сме нащрек за Божието слово и Неговите предупреждения.

Боряна Стайкова