12 Май / ЛУКА

прочит за деня: Евангелие от Лука 1-2 глава БОГ ЩЕ СПАСИ Онова, което винаги ме е изпълвало с дълбоко удивление, е Божият начин на действие. Непонятен. Извънреден. Непредсказуем. „Защото Моите помисли не са като вашите помисли, нито вашите пътища като Моите пътища…“ (Исая 55:8) Кой би могъл да си представи, че Създателят и Вседържителят на…

прочит за деня:
Евангелие от Лука 1-2 глава

БОГ ЩЕ
СПАСИ

Онова,
което винаги ме е изпълвало с дълбоко удивление, е Божият начин на действие.
Непонятен. Извънреден. Непредсказуем.

„Защото Моите помисли не са като
вашите помисли, нито вашите пътища като Моите пътища…“ (Исая 55:8)

Кой би могъл да си представи, че Създателят и Вседържителят на цялата вселена ще се роди в човешка плът? Заченат от Светия Дух, той ще бъде носен девет месеца в утробата на жена, а след това ще се появи на този свят като малко, безпомощно бебе. Аз със сигурност бих измислила по-креативен начин за спасение. Но Бог избира най-естествения, като го превръща в свръхестествен. И ако сме свикнали да Го търсим само в свръхестественото, често можем да Го пропуснем, защото Той ни среща в нашето естество.

Защо избира този толкова болезнен начин за спасение? Защо допуска „Синът на Всевишния“ (Лука 1:32) да се роди в ясли и дори да няма място в гостилницата за Него? Не можеше ли поне едно нормално раждане да Му осигури? Та това е Божият Син! Неговата логика обаче е различна. Можем да я схванем единствено чрез вяра.

„Ето Господната слугиня; нека ми бъде, както ти си казал“. (Лука 1:38).
Отношението на Мария прави Божието Слово в нея да стане плът. Мисля си дали това е и моето отношение, когато не разбирам едно или друго действие на Бога или се опитвам да го вкарам в своята си логика, за да повярвам?

„Защото за Бога няма нищо невъзможно“
(Лука 1:37).
Да, принципно вярвам, че това е така, но готова ли съм да приема Божието „невъзможно“,
когато не съвпада с моето, когато дори не съвпада с представата ми за Бога?

Създателят на вселената като безпомощно бебе. Защо е нужно това? За да премине през всичко, през което преминавам аз и така да ми разкрие любовта Си. Любов непонятна, извънредна, непредсказуема. Само тя може да обясни всичко необяснимо. Само чрез нея мога да видя спасението – Исус (Бог ще спаси).

Молитва: Господи, изцели ума ми, за да се отпусна в познанието на Твоята
любов и пътища! Помогни ми да приема онова, което не разбирам с отношението на
Мария, за да влезе Словото ти в моята утроба и да роди Твоя
Живот!

Габриела Николова