ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.е

ГОРЧИВО-СЛАДКАТА ИСТИНА „Господ не ви предпочете, нито ви избра за това, че сте по-многобройни от всичките други племена; защото вие сте най-малобройни от всичките племена.  Но понеже ви възлюби Господ и за да опази клетвата, с която се е клел на бащите ви, затова Господ ви изведе със силна ръка и ви изкупи от дома…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.е

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.е

ГОРЧИВО-СЛАДКАТА ИСТИНА

„Господ не ви предпочете, нито ви избра за това, че сте по-многобройни от всичките други племена; защото вие сте най-малобройни от всичките племена.  Но понеже ви възлюби Господ и за да опази клетвата, с която се е клел на бащите ви, затова Господ ви изведе със силна ръка и ви изкупи от дома на робството, от ръката на египетския цар, Фараон. И тъй, да знаеш, че Господ, твоят Бог, Той е Бог, верният Бог, Който пази до хиляда поколения завета и милостта към онези, които Го любят и спазват заповедите Му;  а на онези, които Го мразят, въздава лице в лице и ги изтребва; няма да забави наказанието на онзи, който го мрази, но ще му въздаде в лице“  Вт.7:7-10

И ние като израилтяните сме възлюбените деца на Бог и това ни кара да се чувстваме специални, единствени и незаменими. С тези думи се утешаваме, с тях се насърчаваме един друг и дори парадираме с тях пред другите.

Истината обаче, не е точно такава!

Ние не сме глезените деца на Бог!
Бог снабдява нуждите ни, но не задоволява прищявките ни!
Готов да чуе молитвите ни, но не се възхищава на глупостите, които говорим, на грешките, които правим, нито се радва на бъркотиите, които създаваме или гордите мисли, които имаме за себе си! 

Да, вярно е, че ние сме Негови синове!
Вярно е, но да не забравяме, че Бог има само един Първороден Син „между много братя“ (Рим. 8:29). Само Христос Исус, Спасителят, Помазаникът, Първият и Последният, Той е Първородният! Само Той е съ-равен с Отца и Духът. Ние не сме съ-равни с Първородният!
Обичани сме, но не без да се забелязва недостатъците ни!
Възлюбени сме докато все още бяхме грешници, но не за да останем в греховете си!
Осветени сме, силни сме и вдъхновени само заради Святият, Силният и Благодатният между нас, ако е между нас!
Победители сме, не защото сме могъщи, мъдри и находчиви! Напротив, точно защото не сме Бог ни е избрал за да посрами чрез нас силните, умните и хитрите.
Бог е избрал нас изтъканите с недостатъци, за да посрами онези, които се смятат вседостатъчни.

Това се казва Божия милост, любов и благодат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.