ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.b

Четиво с продължение… Бог е искал от израилтяните да прогонят всички езически народи, които са обитавали Обетованата земя. Не е можело да има изключение! Всичко, което е било на пътя на Божията воля е трябва да си отиде! За нас важи същото! За да влезем в Божията воля за нашия живот, трябва да се отървем…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.b

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.b

Четиво с продължение

Бог е искал от израилтяните да прогонят всички езически народи, които са обитавали Обетованата земя. Не е можело да има изключение! Всичко, което е било на пътя на Божията воля е трябва да си отиде!

За нас важи същото!
За да влезем в Божията воля за нашия живот, трябва да се отървем от всеки греховен навик и езическо поведение, които сме имали преди да повярваме в Христос. Не можем да направим компромис с Божията воля за нас.

Вторият народ, който е трябвало да бъде прогонен от обещаната земя са били гиргисейците.

ГЕРГИСЕЙЦИТЕ

Това е народ за когото много малко се знае, но името им означава „поклонници“ или „тези, които се връщат от поклонение“. Разбира се става въпрос за езическо поклонение на идоли и фалшиви богове. Тези хора са били много религиозни, но не са се покланяли на Живия Бог, а на и злите сили.

И така, какво е това, което трябва да научим от тях?
Всички ние сме имали, а твърде възможно е и все още имаме, области от живата си, в които не се покланяме на Бог. Това са области в които сме духом слаби и се подвеждаме в изкушения, огорчения, слабости и зависимости. Области, в които не прославяме Христос, а продължаваме да се проваляме и да попадаме в грях.

Ако искаме да живеем в Ханаан, трябва да сме готови да освободим живота си от тези явни и тайни кумири, езически традиции и предания, и слабости. Но за да победим в тези области имаме нужда от Божията подкрепа и прозрение. Ние трябва да се молим както Давид:

„Изпитай ме, Боже, и познай сърцето ми;
опитай ме и познай мислите ми;
и виж дали има в мене оскърбителен път;
и води ме по вечния път.“  Пс.139:23-24

следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.