ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.a

Четиво с продължение  „Когато Господ, твоят Бог, те въведе в земята, в която отиваш, за да я притежаваш, и изгони много народи пред тебе: хети, гергесейци, аморейци, ханаанци, ферезейци, евейци и евусейци, седем народа по-големи и по-силни от тебе, и когато Господ, твоят Бог, ги предаде на тебе да ги поразиш, тогава ги изтреби като…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.a

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 7.a

Четиво с продължение

 „Когато Господ, твоят Бог, те въведе в земята, в която отиваш, за да я притежаваш, и изгони много народи пред тебе: хети, гергесейци, аморейци, ханаанци, ферезейци, евейци и евусейци, седем народа по-големи и по-силни от тебе, и когато Господ, твоят Бог, ги предаде на тебе да ги поразиш, тогава ги изтреби като на Бога обречени; да не сключваш договор с тях, нито да ги жалиш…„ Вт.7:1-6

Най-сетне!
Божият народ се е намирал пред прага на Обетованата земя. Само една крачка ги е деляло от това,  да се изпълнят всичките Божии обещания дадени на предците им. Оставало е само да влязат, да я населят и да наследят земята, която Божии благословения текат както мед и мляко.

ПРОБЛЕМЪТ
Имало е само един проблем – земята не е била празна!
Тази Обетована земя е била населена с жестоки езически народи, които имали скверни езически церемонии, гнусни и развратни навици и богопротивни греховни традиции. В такава земя е било невъзможно едновременно да живеят Богоизбраният народ и езическите племена. Невъзможно е било да се принасят жертви на Светия Бог и да се почитат скверните идоли. Нямало е никакъв шанс на едно място да живеят едновременно и поклонници на Йехова и на Ваал.


Проблема на богоизбрания народ тогава, е бил същият, пред който стои днес всеки един от повярвалите в Исус Христос.  Животът на святост, благословение и мир с Бога в тялото ни е само на една крачка, но за съжаление мястото е вече заето със неправедни дела, скверни навици, грешни традиции и с езически заблуди, представи и обреди. В нашия живот няма място за едновременно свято поклонение на  Живият и Единствен Бог и на бесовете, идолите и езическите заблуди на този свят. Или едното ще владее или другото! Няма трета възможност!

РЕШЕНИЕТО
Решението е драстично, но единственото възможно!
Пред израилтяните някога и пред нас, то е еднакво!
Те е трябвало да изтребят езическите народи обитаващите народи в Ханаан така, както ние трябва да изкореним и да прочистим от нашия живот всички скверни дела, греховни навици и езически вярвания.

В  цитирания в началото стих има споменати седем народа, които Бог е искал да бъдат премахнати от Обещаната земя. За нас новозаветните християни, приложимия смисъл е преобразите и символите на тези народи в нас, да бъдат отстранени от нашия живот.

ХЕТИТЕ
Според речниците, значението името с което е наречен този народ в Библията описва „ужас“ или „парализиращ страх“, който води до безволев срив, паника и уплаха.

Страхът винаги е бил един от основните проблеми пред израилтяните! Заради страхът от гигантите, които са живеели в обещаната земя, те са обикаляли в пустинята в продължение на 40 години.

Страхът е основния начин на управление на княза на този свят. Със страх и ужас тираните налагат волята си. Страхът от своя страна ражда всичките прояви на малодушие и на нерешителност да се застане на страната на правдата, и слага боязън в хората да говорят истината.

Исус Христос нашия Господ, дойде в плът подобна на нашата за да ни освободи от страха. Той  „ унищожи чрез смъртта онзи, който има власт над смъртта, тоест дявола, и да избави всички онези, които поради страха от смъртта през целия си живот са били подложени на робство(Евр.2:15)

Призива на Словото за последвалите на Христос е да победят и изгонят от живота си всички  „хети“ т.е. страхове, който парализират вярата и служението ни.  

Ако трябва да се боим от нещо, то не е от заплахите идващи от света, греха и сатана. Това са победени врагове и всичко което ги предизвиква с Божията благодат, сила и смелост трябва да бъде преодоляно.

Ако трябва да се боим от някого, то това не е противникът, а от това да не нарушим връзката си с нашия Господ. Исус казва:

„А на вас, Моите приятели, казвам:
Не бойте се от тия, които убиват тялото и след това не могат нищо повече да сторят. Но ще ви предупредя от кого да се боите: Бойте се от Онзи, Който, след като е убил, има власт да хвърля в пъкъла. Да! Казвам ви, от Него да се боите.“
Лука 12:4,5

следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.