ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ИЗГОВАРЯЙ, ПОВТАРЯЙ И ОБСЪЖДАЙ БОЖИТЕ ЗАПОВЕДИ „Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти1; и на тях да учиш прилежно децата си2 и за тях да говориш3, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги вързваш за знак на ръката4 си и да бъдат…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ИЗГОВАРЯЙ, ПОВТАРЯЙ И ОБСЪЖДАЙ БОЖИТЕ ЗАПОВЕДИ

„Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти1; и на тях да учиш прилежно децата си2 и за тях да говориш3, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги вързваш за знак на ръката4 си и да бъдат като превръзка на челото ти5. И да ги написваш върху стълбовете6 на вратите на къщата си и на портите си.“ Вт.6:6-9

„…за тях да говориш

3. Господните заповеди, повеления и закони са повод за наслада, радост и гордост , които трябва да говорим, да ги обсъждаме и да ги споделяме. Никое друго богатство не се умножава от споделяне, само Господните заповеди до като ги повтаряме, обсъждаме и говорим  за тях, действат по-силно в живота ни и ни запазват, и ни обогатяват и обогатяват и други до като ги споделяме. За това трябва да ги изговаряме и да ги обсъждаме когато седим в дома си, когато ходим по пътищата и, когато лягаме вечер и когато ставаме сутрин.

Ако наистина Господните заповеди, повеления и закони са най-ценното ни богатство, тогава сърцето ни ще пее от радост и като едни „свети скъперници“ (правилната дума тук е СВЕТИИ или СВЯТОЛЮБЦИ) ще говорим за това нетленно богатство на всяко място защото така то ще се умножава и разпространява.

„…вързвай ги като знак на ръката си“

4. Да ги „вързваш за знак на ръката си“ означава, че всяко наше дело, труд или работа ще бъде белязано с знака на Божията повеля. Ценностите които имаме и Божиите повеления и заповеди се изпълняват във всичките ни постъпки и дела и поведение.

Няма такова оправдание като „това е само бизнес“. Какъвто ти е „бизнеса“ и каквато качество е работата ти и на произведението ти, такава е и вярата ти и послушанието, и почета ти към Бог!

… като превръзка на челото ти“

5. Това което владее сърцето на човека и изписано и на лицето му. Някои са лицемери и се опитват да прикрият лукавите си ценности и намерения с невинна физиономия.
Ох, каква смешка са само! Лицемерите се смятат неразгадаеми и невинни в своите очи, но бъкат от нечестие и поквара от километри разстояние… Ако искате да разпознаете какво има в сърцето на някого, погледнете го право в очите и ще разберете дяволско огънче ли си играе там или огъня на Святия Дух е осветил сърцето, лицето живота му. Проблема е, че до като ние гледаме в очите другите, те също виждат в нас, кой точно ни владее. И сега въпроса е „Готови ли сте да гледате хората право в очите или погледа ви ще подскача на сам на там, за да останете неразгадани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.