ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ИЗГОВАРЯЙ, ПОВТАРЯЙ И ОБСЪЖДАЙ БОЖИТЕ ЗАПОВЕДИ „Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти1; и на тях да учиш прилежно децата си2 и за тях да говориш3, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги вързваш за знак на ръката4 си и да бъдат…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.d

ИЗГОВАРЯЙ, ПОВТАРЯЙ И ОБСЪЖДАЙ БОЖИТЕ ЗАПОВЕДИ

„Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти1; и на тях да учиш прилежно децата си2 и за тях да говориш3, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги вързваш за знак на ръката4 си и да бъдат като превръзка на челото ти5. И да ги написваш върху стълбовете6 на вратите на къщата си и на портите си.“ Вт.6:6-9

„…за тях да говориш

3. Господните заповеди, повеления и закони са повод за наслада, радост и гордост , които трябва да говорим, да ги обсъждаме и да ги споделяме. Никое друго богатство не се умножава от споделяне, само Господните заповеди до като ги повтаряме, обсъждаме и говорим  за тях, действат по-силно в живота ни и ни запазват, и ни обогатяват и обогатяват и други до като ги споделяме. За това трябва да ги изговаряме и да ги обсъждаме когато седим в дома си, когато ходим по пътищата и, когато лягаме вечер и когато ставаме сутрин.

Ако наистина Господните заповеди, повеления и закони са най-ценното ни богатство, тогава сърцето ни ще пее от радост и като едни „свети скъперници“ (правилната дума тук е СВЕТИИ или СВЯТОЛЮБЦИ) ще говорим за това нетленно богатство на всяко място защото така то ще се умножава и разпространява.

„…вързвай ги като знак на ръката си“

4. Да ги „вързваш за знак на ръката си“ означава, че всяко наше дело, труд или работа ще бъде белязано с знака на Божията повеля. Ценностите които имаме и Божиите повеления и заповеди се изпълняват във всичките ни постъпки и дела и поведение.

Няма такова оправдание като „това е само бизнес“. Какъвто ти е „бизнеса“ и каквато качество е работата ти и на произведението ти, такава е и вярата ти и послушанието, и почета ти към Бог!

… като превръзка на челото ти“

5. Това което владее сърцето на човека и изписано и на лицето му. Някои са лицемери и се опитват да прикрият лукавите си ценности и намерения с невинна физиономия.
Ох, каква смешка са само! Лицемерите се смятат неразгадаеми и невинни в своите очи, но бъкат от нечестие и поквара от километри разстояние… Ако искате да разпознаете какво има в сърцето на някого, погледнете го право в очите и ще разберете дяволско огънче ли си играе там или огъня на Святия Дух е осветил сърцето, лицето живота му. Проблема е, че до като ние гледаме в очите другите, те също виждат в нас, кой точно ни владее. И сега въпроса е „Готови ли сте да гледате хората право в очите или погледа ви ще подскача на сам на там, за да останете неразгадани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.