ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.b

КОИ СА БОЖЕСТВЕНИ ЗАКОНИ, ЗАПОВЕДИ И ПОВЕЛЕНИЯ? Божествения принцип: „НАУЧИ, ПРИЛОЖИ В ЖИВОТА СИ И ПРЕДАЙ НА ДРУГИТЕ“, даден на Мойсей е неотменим и за нас днес! Не е достатъчно самите ние да знаем Божиите заповеди, повеления и закони, трябва стриктно и да ги изпълняваме, а след това да ги предадем на следващите поколения вярващи,…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.b

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 6.b

КОИ СА БОЖЕСТВЕНИ ЗАКОНИ, ЗАПОВЕДИ И ПОВЕЛЕНИЯ?

Божествения принцип: „НАУЧИ, ПРИЛОЖИ В ЖИВОТА СИ И ПРЕДАЙ НА ДРУГИТЕ“, даден на Мойсей е неотменим и за нас днес!

Не е достатъчно самите ние да знаем Божиите заповеди, повеления и закони, трябва стриктно и да ги изпълняваме, а след това да ги предадем на следващите поколения вярващи, така че и те да са способни да ги изпълняват и да ги предават.

Изучаването на писаното Божие Слово (и Новия и Стария Завет) изгражда у нас ценностна система, която ни помага да живеем и според Божествените принципи, заповеди, повеления и закони, на които трябва да учим следващите поколения.

Божиите закони съдържат открити от Святия Дух и записани в Божието Слово Библията правила за поведение, които са в сила и имат задължаващи, забраняващи или препоръчителни норми за всички човеци, нарушаването на, които водят до трагични емоционални, духовни, физически и дори вечни последствия.

Такива закони са Божия или както го наричат някои  Мойсеев закон (Изх.20, Вт.6)  „Царския закон“ (Як.2:8) Христовия закон. (Гал.6:2) .

Божиите заповеди са конкретни наредби и разпореждания от Бог, за действие, които непременно  трябва да се изпълнят. Такива са : „Не кради!“, „Не лъжи!“, „Не прелюбодействай!“

Божиите повеления са инструкциите, предписанията, правилата, принципите и закономерностите изявени от Бог наредби повели, които дават указание как на практика може да се извърши Божията воля. По принцип целият Нов завет в Библията е изява на Божието повеление, изучаването на което ни дава представа как може да изпълним Божията воля. В Стария Завет изпълнението на Обредния закон е дадено в книгите Изход, Левит, Числа и Второзаконие. Въпреки че Обредния закон е отминал и неприложим за нас, от него много ясно се виждат преобразите, значенията и да се изведат принципите за правилното изпълнение на нашето Новозаветното ни служение.

Изучаването на Божиите заповеди, закони и повеления изграждат в нас необходимия респект, почит, поклонение, уважение и послушание към Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.