ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 5.g

СЕДМАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД „Не прелюбодействай.“ Вт.5:18 Тази заповед слага ударение върху святостта на брачната институцията. Брачните отношения в Божиите очи са свещени и трябва да бъдат неосквернени. Още от самото начало в Едемската градина, Бог е постановил бракът като съюз на един мъж с една жена, за цялата продължителност на техния естествен живот. Обърнете внимание…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 5.g

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 5.g

СЕДМАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД

„Не прелюбодействай.“ Вт.5:18

Тази заповед слага ударение върху святостта на брачната институцията. Брачните отношения в Божиите очи са свещени и трябва да бъдат неосквернени.

Още от самото начало в Едемската градина, Бог е постановил бракът като съюз на един мъж с една жена, за цялата продължителност на техния естествен живот. Обърнете внимание на Божиите думи към Адам и Ева още преди да имат представа какво е това земни родители:
„Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът.“ Битие 2:24 .

Заповедта „Не прелюбодействай!“ забранява оскверняването на брачната връзка, чрез каквото и да е сексуално действие извън конкретния брачен съюз. Бог забранява на опитите хората да се наслаждават на удоволствията от брачния завет, без да са в брачен завет. Тази забрана се отнася до всяко отклонение от модела на брака установен в Едем, включително полигамия, предбрачни сексуални отношения, хомосексуалността и развод с небиблейски основания.

Исус Христос коментира тази заповед като я надгражда и пояснява:

Чули сте, че е било казано: „Не прелюбодействай. Но Аз ви казвам: че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.“ Мат. 5:27-28

Тези думи на нашия Господ потвърждават, че сексуалната чистота е Божията воля за всички хора и семейни, и не семейни. И още, че въздържанието от сексуални отношения извън брака трябва усърдно да се практикува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.