ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 13

„Ако родният ти брат или синът на майка ти, или синът ти, или дъщеря ти, или жената на сърцето ти, или приятелят, който ти е като душата ти, те изкуси тайно, като рече: Да идем и да служим на други богове, които нито ти си знаел, нито бащите ти, измежду боговете на племената, които са…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 13

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 13

„Ако родният ти брат или синът на майка ти, или синът ти, или дъщеря ти, или жената на сърцето ти, или приятелят, който ти е като душата ти, те изкуси тайно, като рече: Да идем и да служим на други богове, които нито ти си знаел, нито бащите ти, измежду боговете на племената, които са около вас, близо при тебе или далеч от тебе, от единия край на света до другия, да не се съгласиш с него, нито да го слушаш, нито да го пощади окото ти, нито да го пожалиш, нито да го укриеш;“ Вт.13:6-8

Цялата тринадесета глава третира най-важното решение в живота ни – да устоим  на сатанинските атаки, които искат да ни отклонят от Святия Бог.

Тактиката на изкусителя е да изпраща измамните предложения от места и от хората, на които имаме доверие. Сатана е изкушава Адам чрез Ева. Авесалом, синът на Давид, получава зли съвети от нечестив приятел, а Христос е бил съветван от „добронамереният“ му последовател – Симон Петър. Нали знаете тези библейски истории?

Това е причината и ние да сме бдителни за измамни предложения, които идват от неочаквани места. Ето и съветите Второзаконие 13 глава:

  1. Проверявай посланията чути от духовни авторитети:
    „Ако се издигне сред тебе пророк или съновидец и ти покаже знамение или чудо, и се сбъдне знамението или чудото, за което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове (които ти не си знаел) и да им служим да не слушаш думите на онзи пророк или на онзи съновидец, защото Господ, вашият Бог, ви изпитва, за да узнае дали любите Господа, вашия Бог, от цялото си сърце и от цялата си душа.
    (Вт.13:1-3)

Служението на пророка, тълкувателя или проповедника, не е гаранция за безпогрешност. Може да имаш пълно доверие само на писаното Божие Слово. Проверявай всяко пророчество, тълкуване или послание дали отговаря на духът и посланието на Словото!  

2. Слушай внимателно онези, които обичаш, за да ги предпазваш от грешки:

Ако твоят брат, син, дъщеря или любима жена, или приятелят ти те изкуси тайно“ (Вт.13:6)

Някои казват, че любовта е сляпа, вярата обаче не трябва да ни бъде сляпа! Чувствата ни не трябва за замъгляват преценката ни! Напротив, вярата ни в Бог заедно с любовта и приятелството към онези, които обичаме, трябва да открие разликата в онези, които обичаме, много преди те да се отклонят в погрешна посока и да последват чужди богове. Не само, че не трябва да ги последваме в грешните им пътища, а ние трябва превантивно да ги спрем и да ги върнем в реалността на спасителната вяра. Ако не сме забелязали тези промени преди за са станали толкова трайни, че да искат да променят и нас, ние вече сме в опасност!

3. Като вярващ в Бога, не играй политически игри, не проявявай лицеприятие и не бъди незаинтересован.

„Ако в някой от градовете, които Господ, твоят Бог, ти дава, за да се заселиш в тях, чуеш, че изсред тебе са се появили подлеци, които са отклонили жителите на града си, като са казали: Да идем да служим на други богове, които вие не сте знаели, тогава да издирваш, да изпитваш и добре да разузнаеш. И ако е истина, че такава мерзост е сторена сред тебе, непременно да поразиш жителите на онзи град…“ (Вт.13:12-15)

Не може да проявяваме търпимост към ереси, неверни доктрини и лъжливи учения, дори ако те се случват далеч от твоя дом или църква. Ересите и греховете са заразни, прилепчиви и епидемични, за това проявата на безразличие и търпимост, е истинска опасност за нас, за семействата и църквите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.