ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 12.a

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ РЕЛИГИОЗЕН СИНКРЕТИЗЪМ! „Ето повеленията и законите, които трябва да внимавате да изпълнявате през цялото време, докато живеете на света, в земята, която Господ, Богът на твоите бащи, ти дава да притежаваш: Да разорите всичките места, където народите, които ще завладеете, са служили на боговете си, по високите планини, по хълмовете и под…

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 12.a

ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 12.a

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ РЕЛИГИОЗЕН СИНКРЕТИЗЪМ!

„Ето повеленията и законите, които трябва да внимавате да изпълнявате през цялото време, докато живеете на света, в земята, която Господ, Богът на твоите бащи, ти дава да притежаваш: Да разорите всичките места, където народите, които ще завладеете, са служили на боговете си, по високите планини, по хълмовете и под всяко зелено дърво; и да съсипете жертвениците им, да строшите стълбовете им, да изгорите с огън ашерите им, да съсечете изваяните образи на боговете им и да изличите имената им от онова място.“ Вт.12:1-3

В 12 глава на Второзаконие, Мойсей дава строги указания, които израилтяните трябва да изпълнят когато населят обещаната земя. И първото от тях е да премахнат всички белези на езическото поклонение оставени от предшествениците им:

да съсипете жертвениците им, да строшите стълбовете им, да изгорите с огън ашерите им, да съсечете изваяните образи на боговете им и да изличите имената им от онова място.“  Вт.12:3

Заповедта е безкомпромисна: да съсипват, да изличат, да изгорят, да съсичат и да строшат! След изпълнението на тази заповед в Обещаната земя не би трябвало да има какъвто и да е белег или спомен от боговете на езическите народи обитавали преди това Ханаан.

Възможно е за нашето либерално християнство, тази заповед ни се вижда твърде фанатична, но нека добре да знаем, че които и да са цивилизационни, културни и религиозни постижения в литературата, изкуството и архитектурата, ако не прогласяват Божията воля са еманация и излъчване на послания от злите поднебесни сили и подтикват само към езическо поклонение и бунт срещу Бог!

Представяте ли си, след тази заповед, израилтяните да си казват: „Тези идоли, храмове, статуи и жертвеници са класически пример на езическо изкуство и са историческо наследство, което трябва да съхраним! Нека да си направим музей на езическото изкуство и да им се наслаждаваме…“

Аз не мога да си го представя!
За израилтяните е имало огромната опасност мимикрията на езическите вярвания и пълзящите езически традиции и различни форми на поклонение, да опорочат и тяхната вярата им. По същата причина и ние също не трябва да колекционираме за себе си каквито и да са езически предмети, филми и книги, нито да практикуваме каквито и да са традиции, танци и обреди.
Внимание, същата езическата опасност не е подминала и нас!

Приемането на християнството като официална религия в България през 865 сл. Хр., в голямата си част е била политически акт, а не акт на вяра в Христос. Покръстването е направено с дипломатически игри и е било наложено със сила. За това след покръстването, наред с новата вяра в Христос, продължават съществуват стари езически традиции, окултни обреди, заклинания и предания.

Това е било толкова погрешно и токсично, че следствията продължават и до днес като опорочават вярата и оскверняват богопоклонението и предразполагат към суеверие, езически традиции народа ни. Изборите, които правим като народ ясно показват  липса на християнски ценности, липса на реалистична преценка и доверяване на лъжливи обещания и безотговорна незаинтересованост.  Това ни прави като народ податливи към груби манипулации, плитки лъжи и арогантен цинизъм, които взети заедно се превръщат в начин на управление на обществото.  Политиците знаят тези особености и характеристики на народопсихологията ни и я използват много успешно.

Последния пример от великденските празници е показателен.  Дори когато, като нашите управници, палят свещ или предлагат да осигурят самолет за „благодатния огън“, тяхната цел и мотиви не са християнски, а пореден трик за овладяване и подчиняване на духовни територии за своите политически цели.

Това е проява на религиозният синкретизъм, т.е. смесване на разнородни и противоположни религиозни и атеистични виждания с манипулативни политически идеи, облечени в религиозна опаковка, за да бъде овладяна непросветената духом тълпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.