СДС готови със законопроект за лустрация на агентите на ДС

04.08.2016 7 By Evangelsko.info

Законопроект за лустрация на агентите на ДС: СДС готови със законопроект за лустрация на агентите на ДС

Сините предлагат и промени в Конституцията

СДС предлага законопроект за лустрацията и промени в Конституцията, така че той да не бъде отменен като противоконституционен. Според проекта сътрудниците на бившите „комунистически тайни служби и репресивния апарат“ няма да могат да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация за срок от 10 години.

Предвижда се ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата ДС и разузнавателните служби. Те няма да могат да заемат ръководни служби и във ВСС, в министерствата на отбраната и на вътрешните работи, в службите за разузнаване, в БНБ, институцията на Омбудсмана, както и в ръководните органи на НЕК и Българския енергиен холдинг. Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на предприятията с преобладаваща държавна собственост.

Лидерът на партията Мартин Димитров заяви, че СДС започва консултации с останалите политически сили за промяна на Конституцията. Причината е, че до сега Конституционният съд е обявявал за противоконституционни всички законодателни текстове, предвиждащи лустрационни мерки.