Тийнейджър e убит с камъни по време на изблик на убийства в Индия

Тийнейджър e убит с камъни по време на изблик на убийства в Индия

05.08.2020 0 By Evangelsko.info

Шестнадесетгодишният Самару е бил млад и обещаващ пастор, който е ръководел мъничка църква в своето село в Одиша. Индуистките борци негодували от факта, че преди няколко години Самару и две други семейства са се обърнали към Христос. След като изгонили първоначалния пастор на църквата, Самару поел църковното ръководство, а те започнали да заговорничат срещу него.

Екстремистите извлекли Самару от къщата му в село Кендукуда, завели го в планината, след което го хвърляли камъни по него до смърт. Сътрудници на Рилийз (Release International) съобщиха за убийството на полицията и четирима мъже са били арестувани. Понастоящем, те подкрепят и трите християнски семейства от Кендукуда и са ги преместили на безопасно място.

Сътрудниците твърдят, че подобни нападения са се увеличили по време на пандемията: гоненията се разпалват в селата под карантина или подложени на вечерни часове.

„За съжаление Самару е част от нарастващия брой християни, които са подложени на гонения и мъчения в Индия, тъй като радикалният индуистки национализъм се разпространява из цялата страна“, казват от според „Войс ъф мартърс Кореа” (Voice of the Martyrs Korea).

Група от местно племе убедила маоистки бойци да застрелят и убият пастор Мунши Деву Тадо на 10 юли: той довел 15 семейства до вяра в Христос в село Бхатпар в щата Махараштра.

Междувременно, в щат Чхатисгарх, Баджио Бай Мандави, вдовица, която е била жертва на гонения, защото отказала да се отрече от Исус, е била намерена мъртва на 29 май, точно извън село Кумуд, където е живеела.

Също в Чхатисгарх три християнски семейства се завърнаха вкъщи в Девукли Пара, след като са избягали от селото през май. Те са били нападнати и са получили заплахи за живота си заради отказ да се поклонят на боговете на племето. Християните е трябвало да се върнат да обработват земята си, но казват, че са оплювани и избягвани.

* Да се помолим на Бог да утеши семейството на Самару, докато оплакват загубата му.
* Да помолимна Бог да защити семействата в Девукли Пара. Нека да знаят, че Бог ги подкрепя с „праведната сидесница“ (Исая 41:10).
* Да се помолим за справедливост за Самару, Баджо, пастор Мунши и техните семейства, за да може преследвачите да не бъдат допускани да действат безнаказано.
* Да се помолим държавните и националните правителства да предприемат твърди стъпки за защита на уязвимите християнски общности и да поддържат религиозните права за всички граждани.

(Източници: All India Christian Council, Voice of the Martyrs Korea, News of Morning Star)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Благодарим на Бог, че нашият ирански брат Исмаил Магребинеджад е оправдан по една от три присъди, а друга е намалена при обжалване. Третата присъдае била потвърдена. Сега Исмаил е осъден на седем месеца за „пропаганда срещу държавата” и две години за „членство в група, враждебна на режима”. Съдът отмени тригодишната присъда за това че е отговорил с емотиконка усмивка на шега по адрес на ислямски духовник. Нека се молим Исмаил да не бъде призован да излежава тези присъди.
(Източник: Middle East Concern)