СУДАН – Има опасения за екзекуция на подсъдимите християни

СУДАН – Има опасения за екзекуция на подсъдимите християни

21.10.2016 11 By Evangelsko.info

На трима християни от Судан и един вярващ от Чехия предстоеше да се явят в съда в Хартум този понеделник. Ако са обвинени, може да ги грози екзекуция.

Молете се Божият мир да бъде над нашите братя, презвитер Хасан Абдурахим и Коуа Шамаал, Абдулмонем Абдумаула и Петр Яшек.

Суданските власти обвиняват четиримата мъже в това, че са финансирали бунтовнически движения в области като Дарфур и Южен Кордофан, и ги съдят за най-малко седем престъпления. Две от обвиненията – „водене на война срещу държавата“ и шпионаж, могат да им донесат смъртна присъда. Техният случай беше повдигнат в Европейския парламент чрез резолюция, подписана от няколко от членовете.

Судан продължава да бъде страна, в която е трудно да си християнин. Миналата неделя шестима вярващи бяха арестувани в Уад Медани, в източно-централната част на Судан, защото отказаха да предадат на правителството училище, управлявано от църквата. В последствие и шестимата бяха пуснати под гаранция. Междувременно пет църкви в Хартум от различни деноминации бяха уведомени, че сградите им ще бъдат разрушени, а земята е „предназначена за инвестиция“.

  • Молете се без значение какво решение е взел съдът, Бог да изпълва Хасан, Коуа, Абдулмонем и Петр със Своя мир и благодат.
  • Молете се съдиите, назначени по делото, да съдят справедливо, и обвинените скоро да бъдат освободени.
  • Молете се в това време на растящи гонения християните в цял Судан да устоят във вярата си и да уповават само на Бога.

Новини: Благодарете на Бога за това, че 21 от ученичките в Нигерия, отвлечени от Боко Харам в Чибок, са били освободени, както съобщи говорителят на президента Мухамаду Бухари. Освобождението им е резултат на интензивни преговори между правителството и ислямистките бунтовници. Би Би Си съобщава, че повечето от освободените момичета имат бебета. От правителството отричат твърденията, че освобождаването на момичетата е част от сделка, при която арестувани бунтовници са били пуснати на свобода. Молете се Бог да изцели и възстанови момичетата – както емоционално, така и духовно – и се молете за бързото освобождаване на останалите момичета от Чибок, които остават в плен, за които се смята, че броят им е близо 200.