Презвитер, убит във Филипините

Презвитер, убит във Филипините

04.02.2020 0 By

Презвитер, убит във Филипините посред надигащи се бурни нападения

Убийството на презвитер в *Минданао*породи опасенията, че християните се превръщат в политически мишени – в това, което църковните ръководителиописват като „едно от най-опитните времена в нашата история“.
Брат ***Ернесто Естрела***, който ръководилцърква във Филипините в *Антипас*, е застрелян от двама мъже на мотоциклети близо до *Магсайсай*. Полицията разследва дали смъртта му е свързана с предполагаемите му връзки с леви групи.
**Молим ви, помолете Бог да утеши семейството на братЕрнесто и неговата църква в Минданао.
**От форумът EBF секазва, че насилствените нападения срещу християни, които се застъпват за правата на човека, са се „увеличили тревожно“, откакто президентът Родриго Дутерте встъпил в длъжност през 2016 г. Той също осъдил „потисническата политика на администрацията“. Полицията обвини няколко църковни водачи в клевета след твърденията им за връзки на правителството с незаконна търговия с наркотици.
Междувременно в *Маноло Фортич *войниците два пъти този месец посещават дома на наша сестра, адвокат, ***Кристин Лим ***и я „канят“ да дойде на разпит. Тъй като нямат правна заповед, тя отказва.
Църквата също е обезпокоена, че може да се увеличи преследването на християнското малцинство, живеещо в автономната област *Бангаморо*с мнозинство мюсюлмани (BARMM), която е създадена през януари със собствено ислямско подправителство. Лидерите на BARMM дадоха уверения, че религиозните права на малцинствата ще бъдат защитени.

* Молете се за семейството и приятелите на брат Ернесто и за Кристин Лим, да познаят Божия мир и защита.
* Молете се правителството на Филипините да започне да разглежда църквата като сила за социално благо, не на последно място заради неуморния си труд в подкрепа на употребяващите наркотици.
* Помолете Бог да укрепи Своята църква във Филипините и особено в Минданао. Молете се Неговият народ да бъде мощен свидетел на голямата Му любов.

*(Източник: News Morning Star)

***НОВИ СВЕДЕНИЯ:
**Молим ви, продължете да се молите за нашето семейство в Алжир, където закриването на църкви продължава. На 6 август полицията закри църквата, където е презвитер ***Месауд Такид***в *Буиджима* заради липса на разрешително. Църквите трябва да кандидатстват за разрешителни в съответствие с наредба от 2006 г., обхващаща немусюлманското поклонение – но нито едно не е предоставено. Няколко църкви, предимно в северен Алжир, бяха затворени от началото на репресията през ноември 2017 г.
*(Източник: Middle East Concern)*