Преследваната Църква в Малайзия, Китай, Индонезия

Преследваната Църква в Малайзия, Китай, Индонезия

13.04.2011 6 By Evangelsko.info

Малайзия – Конфискувани Библии се връщат
Две партиди Библии, които са били конфискувани от граничните власти в Малайзия са били освободени през март, според данни на Гласът на мъчениците. През януари, граничните власти в малайзийското пристанище Кучинг са конфискували 30 000 копия на Новия Завет с Псалмите и Притчи на малайски език. Библиите са били внесени от местен клон международната организация Гидеон и са били предназначени за разпространение в църкви, училища и други обществени организации. По ранна доставка на 5100 Библии е била задържана в пристанището Кланг през март 2009. Властите заявяват, че Библиите не са могли да бъдат разпространявани понеже „съдържат думи, които се срещат и в Корана.” Християните оценяват конфискацията като систематичен опит да се прекрати достъпа на християните в Малайзия до Библии на родния им малайски език. Стотици са апелирали досега Библиите да бъдат освободени, и благодарение на Бог, всичките 35 000 копия сега са освободени. По сегашното законодателство, на тях трябва да им се сложи печат „За християни само.” Поради изискването за този печат, получаващата Библиите организация е отказала получаването на книгите. Слава на Бога за освобождаването на тези Библии и да се молим ситуацията да бъде решена скоро.

Китай – Издател на християнска литература се възстановява след освобождението си
Ши Уейхан се е завърнал заедно със съпругата си и двете си деца след три години в затвора. Той е бил освободен на 9 февруари 2011, и е в добро физическо и психическо здраве. Ши Уейхан е водил домашна църква в Пекин и е издавал християнска литература. Той е бил арестуван на 29 ноември 2007, докато е организирал изпращането на пратка с Библии. На 4 януари 2008 е освободен, но след това е бил отново арестуван на 9 март 2008. Малко повече от година след това е осъден на 3 години затвор и му е наложена парична санкция от 150 000 юана по обвинение в „незаконна бизнес дейност.” Слава на Бога за неговото освобождение и доброто му здраве. Да се молим за бързото възстановяване на неговите семейни и приятелски взаимоотношения. Да се молим и за другите затворени китайски християни, като Янг Ронгли, Алимуджиянг Ямити и Ли Уинг.

Индонезия – Гонители получават леки присъди
Християните в Индонезия са останали разочаровани от леката присъда дадена на ислямски екстремисти, които са ранили двама християнски водачи. Съд в Западна Ява е произнесъл присъда от пет до седем месеца за тези, които на 12 септември 2010 са пребили с тояга Пастор Луспида Симанжунтак и са наръгали с нож старейшината Хасаин Лумбанторуан Сохомбинг от Християнската Протестантска Църквата Батак. Адвоката на църквата е съобщил, че инициатора на атаката, който е глава на клон на Ислямския Фронт за Защита е бил осъден на 5 месеца и 15 дена за нарушаване на обществения ред, въпреки че срещу него е можело да бъде повдигнато обвинение за подстрекаване и организиране на нападение. Мъжът, който е наръгал с нож църковният старейшина с получил 7 месечна присъда, а мъжът който е нанесъл побой с тояга на Пастир Симанжунтак е получил 6 месечна присъда. В отговор на присъдите, Пастор Симанжунтак е заявил, „С дълбока болка, ние приемаме решението на съда.” Да се молим християните в Индонезия да останат твърди във вярата си, дори когато не са подкрепяни от обществото.