Освободиха християнските заложници в Сирия

Освободиха християнските заложници в Сирия

03.12.2012 1 By Evangelsko.info

Oтвлечените в понеделник (24 септември – б.пр.) в Сирия гръцки католици вече са освободени, съобщи папската мисионерска служба „Фидес”. По повод освобождаването на 240-те заложници жители на селото се събраха на междурелигиозен празник. Според информация на наблюдатели освобождаването е станало след преговори с местните мъже, участвали в гражданската инициатива Mussalah. Целта на водените преговори преди всичко била „да се избегне братоубийствената и религиозната война”.

Усилията са възнаградени с освобождаване на цивилното население. Някои от похитителите от редиците на опозицията дори решили да се присъединят към народното движение за междурелигиозно помирение, чиято цел е постигане на помирение сред сирийския народ на фона на настоящата етническа и религиозна ситуация в страната. На междурелигиозния празник, организиран от селяните, присъстват всички глави на семейства и стотици засегнати и техни близки, както и християнски и мюсюлмански религиозни водачи.

В понеделник бяха отвлечени 240 християни от село Рабле, в района на град Хомс, който се намира на ливанско-сирийската граница. В продължение на месеци Рабле е обсадено от различни въоръжени групировки. Положителният изход от заложническата криза може да се тълкува като „окуражителен знак на помирение сред цивилното население на размирния район Хомс”, смята местен свещеник.