Нашите братя и сестри в Шри Ланка са под натиск от страна на екстремистите

Нашите братя и сестри в Шри Ланка са под натиск от страна на екстремистите

18.11.2018 1 By Evangelsko.info

Църквата в Шри Ланка е подложена на все повече насилие и дискриминация, тъй като влиянието на екстремизма расте.

Твърдолинейните будисти вече не са единствените, които преследват християните – индуски екстремисти, свързани с Индия, набират все по-голямо влияние. Молете се нашите братя и сестри в Шри Ланка да устоят и да уповават на Бога.

Големи тълпи и дори цели общности се мобилизират срещу църквата. Партньори на Release разказват, че тълпа от около 100 души от различни села е нападнала сградата на църква в Белиата, южна Шри Ланка, като е изисквала богослуженията да бъдат прекратени и е заплашвала да убие презвитера и семейството му. Полицията имала нужда от подкрепление, за да го отведе на безопасно място в полицейския участък. По-късно същата вечер домът му бил целен с камъни.

Три дни по-късно около 500 души, сред които и будистки монаси, организирали протест срещу църквата и настоявали презвитерът да напусне селото. Той и семейството му са поставени под полицейска охрана.

Партньори на Release разказват, че утвърдени в Индия екстремистки групи като РСС (Раштрия Суаямсевак Санг) вече разширяват обсега си и до Шри Ланка, особено в източните райони. Има сведения, че те провеждат срещи със живеещите в селата индуси, за да насърчават религиозната им омраза към християните и да ги подтикват към насилие.

* Молете Бог да закриля презвитера на църквата в Белиата и семейството му, и да ги увери в Своята вярност. Молете се Бог да укрепи Своите хора и да ги подкрепи “с праведната Си десница” (Исая 41:10).

* Молете се тези, които разпространяват нетърпимост и екстремизъм, да бъдат трогнати от свидетелството на християните в Шри Ланка и докоснати от Божията безусловна любов.

* Благодарете на Бог за това, че гоненията карат църквата да расте, и че много християни, преследвани заради вярата си, са “отвърнали на гонението с прошка”. Молете Бог да укрепи тези, които се чувстват обезсърчени, включително и тези, които са напуснали Шри Ланка.

 

Новини: Благодарете на Бог за освобождението на презвитер Андрю Брансън, на когото беше позволено да се върне в САЩ. Съдът в Турция го беше осъдил за “подпомагане на терористични организации”, но намали срока присъдата му на времето, което вече беше излежал в ареста, плюс още една година, която беше прекратена. Молете се църквите в Турция да продължават да свидетелстват за вярата си с дръзновеност, любов и благодат.

Продължавайте да се молите за ученичката Лия Шарибу, която нигерийските екстремисти от Боко Харам тържествено са обещали, че ще направят “робиня за цял живот”, заедно с работничката на УНИЦЕФ Алис Нгада, която също е християнка. Лия беше сред отвлечените над 100 момичета в Дапчи, щата Йобе, и само тя не беше освободена, защото отказа да се отрече от вярата си.