Иран: Осем християни осъдени на затвор Християните са осъдени на…

Иран: Осем християни осъдени на затвор Християните са осъдени на…

08.08.2020 0 By

Иран: Осем християни осъдени на затвор

Християните са осъдени на 16 юли, след като са били обвинени за „действия против националната сигурност“ и за „пропаганда против системата“. Присъдите варират от една до шест години и следват исканите от съда парични гаранции на стойност от $ 80,000 до $ 200,000. Националният съвет на църквите в Иран заявява, че задържането на християните е неоснователно и че те ще продължат да „се молят за управниците и за помирение в държавата ни.“ В Иран немюсюлманите обикновено се възприемат, като заплаха за националната сигурност.

Египет: Радикални мюсюлмани продължават нападенията си над християни

Магди Ламие, 59-годишна християнка от Египет, е била обезглавена този месец от радикални мюсюлмани. В град Луксор християнски ръководители са получили съобщения за други четирима мъченически убити християни. В Горен Египет, близо до град Мениа, събранията на църквите са отменени и християните избягват да се събират публично от страх да бъдат нападнати. Екстремисти са поставили знаци върху местни магазини притежавани от християни за да могат по-лесно да бъдат нападани и за да предупредят останалите хора да не купуват от тях. Много християни са затворили магазините си, а жените и момичетата стоят в домовете си, за да се предпазят от нападения или отвличане.

Гвинея: Антихристиянското преследване се увеличава

Насилието срещу християните в Гвинея, особено по границите на Либерия и Кот д’Ивоар непрекъснато расте. Сътрудници на VOM съобщават, че три църковни сгради са били изгорени миналата седмица в Гвинея. Християни са заплашвани, че ще бъдат откарани в гората за да участват насила в животински ритуални церемонии. На християните често им е отказвана работа, подлагани са на насилие и подигравки, а новоповярвалите християни са незабавно отлъчвани от техните братя и сестри по вяра от техните роднини и ‘приятели’. Жените и децата на много християни са отнемани от тях, докато други са малтретирани физически заради вярата си в Христос.

Индия: Проект на VOM

VOM поддържа жените, децата и други близки на седем вярващи мъже затворени в Одиша.

Нека помним и ходатайстваме за нашите страдащи братя и сестри по вяра.