ИНДИЯ – Християни са ранени и травмирани след нападение над църква

ИНДИЯ – Християни са ранени и травмирани след нападение над църква

09.08.2018 1 By Evangelsko.info

Наскоро група маскирани индуски екстремисти нападнаха църква в щата Утар Прадеш в северна Индия и извършиха масов побой. Сред пострадалите е и момиче, което е частично сляпо.

След нападението през юли, което нанесе емоционална травма на семействата от църквата, девет от общо 50-те ранени християни се нуждаеха от болнично лечение. Раненото момиче на име Ришу беше жестоко пребито с тояги по цялото тяло, а едно 10-годишно момче беше с рана на главата и имаше нужда от шевове.

Презвитерът на църквата Гаутам разказва, че някои от ранените не са потърсили медицинска помощ, защото се боят да не бъдат нападнати отново. Сред пребитите има деца, най-малките от които на 7-годишна възраст, както и жени и възрастни хора, разказва Гаутам.

Нападателите, за които се смята, че са членове на екстремистки групи, са били придружени от хора от местното население.

Презвитерът разказва: “Начинът, по който те жестоко пребиха вярващите, толкова ме разгневи, че исках да им отмъстя, но когато погледна към Бог, целият ми гняв изчезва.”
Той казва, че освен че са наранени физически, нападнатите християни са травмирани и психически.
Регистрирани са обвинения срещу нападателите, но арести не са извършени. На следващия ден срещу християните е подадена контражалба, която може да доведе до още по-тежко наказание.
Нападателите „заплашиха да ни убият, ако отново се съберем на богослужение“, казва презвитер Гаутам. Той и семейството му не могат да се върнат в селото си, защото там може да го арестуват.

* Молете се за физическото и емоционалното изцеление на нашите братя и сестри в Утар Прадеш, и за това Бог да ги утеши и да им даде справедливост.
* Молете се обвиненията срещу християните да бъдат свалени и презвитер Гаутам да може да се върне у дома със семейството си.
* Молете се за екстремистите, които са одързостени от враждебния тон на правителството и са предвождани от индуистката националистическа партия BJP. Нека се отвърнат от насилието и да търсят помирение и прошка.

НОВИНИ: С радост ви съобщаваме, че 35 християни в Еритрея са освободени от затвора. Всички те (11 жени и 24 мъже) са пуснати под гаранция от затвора в Май-Сируа. Условията на гаранцията им са неясни.
Много от освободените са млади хора и такива, които не са водачи в своите групи и общности. Всички презвитери и водачи на закрити църкви остават в затвори със засилена охрана, сред които е известният затвор Каршели, където някои видни църковни водачи са затворени от 2004 г. насам. Продължавайте да се молите за християните в Еритрея, които от дълго време са затворени заради вярата си.