Християнските бежанци задържани в либийските центрове за задържане са изправени пред изнасилване и малтретиране

Християнските бежанци задържани в либийските центрове за задържане са изправени пред изнасилване и малтретиране

05.08.2018 1 By Evangelsko.info

4Сара, 23-годишна етиопска християнка, описва как тя и другите вярващи трябва да крият доказателства, че са християни от охраната в центъра за задържане в Либия, където се намират: „Ние скрихме нашите кръстове, защото либийските полицаи работещи на това място не харесват християните.” Насилието срещу задържаните, включително и сексуално насилие, е често срещано явление. „[Те] правят каквото си искат с жените“, казва Сара. ”Те ги изнасилват. Видях го със собствените си очи. Когато си гладен, те ти казват да ходиш, и те изнасилват, а после получаваш парче хляб.”

Дейвид, 26-годишен бежанец от населения предимно с християни Южен Судан, е държан в център за задържане в Триполи. Охранителите там се отнасят към мигрантите от населения предимно с мюсюлмани Мароко по-добре от другите. Когато на трима марокански мъже им е било позволено да минат пред него на опашката, на Дейвид му било казано: ”Ти си черен. Ти си роб.”

През ноември 2017 г., медийните доклади разкриват наличието на съвременни пазари на роби в Либия, включително и в столицата Триполи, където заловените африкански мигранти се продават като роби. Един аукционер, хванат със скрита камера, е чут да предлага млад нигерийски човек за продажба, като част от група „големи силни момчета за селскостопанска работа“. Сред африканските мигранти в Либия има много християни, включително еритрейци, избягали от религиозното преследване в страна им.