ГЕРБ и ДПС гласува данъчна амнистия на религиите

ГЕРБ и ДПС гласува данъчна амнистия на религиите

09.03.2019 0 By Evangelsko.info

Опрощаване на всички публични задължения на вероизповеданията до края на миналата година. Това предвижда законопроект, внесен от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Какви са мотивите им и защо предложението предизвиква спорове? През декември парламентът отхвърля предложението за опрощаване на задълженията на вероизповеданията. В края на януари обаче лидерите на ГЕРБ и ДПС в парламента Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ правят втори опит за промяна в Закона за вероизповеданията.

Според Николай Панков, който е бивш главен секретар на мюфтийството, неговите задължения към държавата до края на миналата година надхвърлят 12 млн. лева, а за това има влезли в сила ревизионни актове.

Натрупаните през последните 10 години задължения на мюфтийството са от невнесен корпоративен данък, здравни и социални осигуровки. Така освен държавата, ощетени биха били и свещенослужителите. Задълженията на Българската православна църква са далеч по-малки от порядъка на няколко хиляди лева. Новите-стари предложения на ГЕРБ и ДПС не бяха подкрепени от коалиционния партньор през декември. Очаква се същото да се случи и сега.

Депутатите от Комисията по вероизповеданията ще обсъдят законопроекта вероятно през март.