2008: ГОДИНА на СЕКТИТЕ в БЪЛГАРИЯ

2

stop_300.

д-р теол. Доний К. Донев

През 2008 в България се отпразнува година на сектите. Неофициално, разбира се, но за това пък на всеки що годе официален празник трябваше да се спомене думата “секта”. И то не във връзка с истински заблудителни секти и религиозни култове, а относно отворените за всички, добре известните на обществото и исторически присъстващите в България вече два века евангелско-протестантски църкви.

Подетата атака срещу евангелските църкви в България в стил „лов на вещици” гордо може да носи названието СЕКТА и ГРАДА. Името съвсем не идва от омонимния сериал, а от „феноменалното” разкритие, че в градовете на България имало евангелски църкви. Умишлено не бе отбелязано, че евангелски църкви в българските градове има поне от 1859 г. насам. А същи и че от над 1200 действащи евангелски църкви на територията на България, почти половината работят в села, в които дори и да има православни църкви няма действащ поп, а друга голяма част в ромските гета, където няма нито православни църкви, нито поп. Масовата истерия на тема секти, бе насочена към евангелските църкви в големи областни градове по специално подготвена и тактически начертана стратегия по оста (или по скоро по овала) Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Ето програмата на тази стратегия:

СЕКТА и ГРАДА (сезон първи)
Велико Търново: 13 февруари 2008
Скандалната светска хроника „Господари на ефира” си позволи да пусне шарж-коментар за „Новия Нов завет”, в който с откровена манипулация най-четеният български превод на Библията, разпространяван в България и от международната библейска организация Гидеон бе обявен за „пълен с грешки”. Поканеният да вземе отношение Великотърновски митрополит Григорий обяви „тиха война” на сектите, а „господарите” недвусмислено посъветваха в ефир: „Доверявайте се само на изданията на българската православна църква”. И всичко това само седмица преди 136 г. от кончината на Васил Левски, който е полагал кръст и револвер за клетва върху същия този Нов Завет, протестантско издание на Британското библейско дружество в превод на Неофит Рилски, който и „господарите” заедно с митрополита нарочиха за „сектантски”.

Пловдив: 17 март 2008 (Св. Патрик)
Пловдивският в. Марица публикува серия от статии срещу молбата на Националния християнски център с пастор Светослав Петров да разшири сградата си за започване на социална дейност. Част от заглавията на статиите гласят: „Скачат на нож срещу християнски център”, „Детето ни посърна!”, „Бойкотираха срещата с пастора” и „Съветници не дават земя на протестанти”.

Бургас: 9 април 2008
Дни преди Великден с писмо 6700.131 от 9 април 2008 директорите на училищата в община Бургас получиха от зам. кмет и Председател на МКБППМН Йорданка Ананиева „справка относно активизацията на нетрадиционни за страната ни християнски вероизповедния, във връзка с наближаващите великденски празници”. Сред посочените в като секти са и Евангелските петдесятни църкви. След провеждането на мероприятието, писмото изисква от директорите да докладват писмено до секретаря на МКБППМН в едномесечен срок, което само по себе си прави мероприятието задължително.

Така, докато часовете по религия в българските училища остават свободно избираеми, то в образователна система все още съществува „класна или извънгласна (sic) форма” (грешката цитирана), чрез която общината може да нареди на директорите на общинските училища да проведат задължителни разяснения на учениците по религиозни въпроси. Без значение дали самият акт на разясняване би бил нарушение на човешките права и религиозни свободи на самите учениците от страна на общината. Защото ако някой на Великден би им рекъл „Христос возкресе”, според инструктажа на общината те трябва да търсят „консултация …. с подходящ доверен учител или педагогически съветник и не на последно място със служител на МВР”. Кой тук промива мозъците на децата? “Сектите” или общината?

София: 15 май 2008 (Международен ден на семейството)
Свързаното със скандалната уебстраница „Опасните” интернет издание “Фрог Нюз”, публикува обширно интервю на „Д-р Пулиева: Църквата „Ново поколение” е откровена секта”. Статията е продължение на по-ранното експозе на Васил Илиев в същото издание под заглавие „Легална секта издухва мозъци с Библия в ръка срещу „скромно” заплащане” (Фрог Нюз, 21 април 2008). В интервюто, директорът на ЦРИК Десислава Пулиева „експертно” обявява една официално регистрирана като вероизповедание евангелска църква за секта. Според нея, „Дейността на протестантски църкви от типа на „Ново поколение” е доста опасна. При подобни секти се използват хипнотични психологически похвати, подобни на хитлеристките”. До момента д-р Десислава Пулиева не е изнесла нужните доказателства за да аргументира хипотезата си. Нито е разкрила кой има полза от подобни разсъждения навръх Международен ден на семейството и дни преди Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

СЕКТА и ГРАДА (вече и по бТВ)
Серия от изумителни мини-трейлъри по бТВ продължиха да подържат очакването на втория сезон от сериала. Поредица от интервюта по темата бе включена в сутрешния блок на „най-гледаното сутрешно актуално-информационно предаване в българския ефир” (според информацията бТВ), „Тази сутрин”. Инициативата е на поизгоненения и поочернен депутат Павел Чернев, който според водещата Петя Стефанова, „дълги години се бори срещу религиозните общности” и много добре познава знаците на сатанистите.

Серия първа от поредицата излъчена на 30 април 2008 и посветена на сатанистите, Владимир Мегре, Анастасия. Серия втора от 4 май 2008 включи пожелалият да остане „внедрен и анонимен” човек с черната маска представен под псевдонима Волен като работещ за „център за изучаване на нови религиозни движения”. И серия трета от 7 май 2008, отново с участието на Павел Чернев този път подплатен с Десислава Пулиева – богослов, за която сектите са „заплаха за народното здраве, нарушаването на правата на личността както и евентуалното заплашване на държавната сигурност”.

С уговорката всеки да вярва в каквото иска, в разгара на дискусиите съвсем „нормално” и негативно се споменаха евангелските църкви и пастор Георги Бакалов. Във връзка с това, Черенев „експертно” отбеляза, че менонитските деца в Америка за задължени с „един цял пакет правила” да посещават „държавните училище, получават светско образование”. В „експертното” си обяснение обаче, ексдепутатът пропусна да обясни кой тогава учи в началните и средни училища, колежите, университетите и семинариите на Менонитската образователна агенция.

СЕКТА и ГРАДА (сезон втори)
Пловдив: 11 юни 2008

Повторение на атака срещу Евангелски църкви в Пловдив бе проведено по същия начин както първия път. Сменена бе само църквата-обект на атаката. Вместо Националния християнски център, бе използван плана на Евангелска петдесятна църква „Св. Троица” да закупи място за строеж на сграда за богослужения. „Пловдив24” монополизира събитието със заглавието „Сектанти стъпват в бастиона на ВМРО”. Новината, предадена по Радио Пловдив и разпространена от Днес+, получи национално покритие в НЮЗ.БГ с краткото съобщение: „Пловдивчани се вдигнаха срещу строежа на евангелска църква”. Тази втора за годината атака срещу евангелска църква в Пловдив неслучайно започна ден преди началото на семинара „Християнство, нетрадиционни вероизповедания и култура”, уреден удобно в близкия Карлово с участието на секретарката на ОКБППМН Нели Минчева и специално за случая от София е командирована директорката на ЦРИК, Десислава Пулиева.

Велико Търново: 4 август 2008
Отново във Велико Търново и отново манипулативно по телевизията, евангелска „СИОН” бе обвинена в незаконно “религиозно образование”. Църква „Сион” е официално регистрирана национална деноминация, има свое ръководство, което носи пълна отговорност за своите действия и при проведеното разглеждане на случая нарушения не са открити. Това, което е открито, е, че новинарски екип на великотърновската телевизия „ЕВРОКОМ-ЦАРЕВЕЦ” провежда просторно интервю със служител на църквата, в сградата на същата и с официалното разрешение на ръководството. В последвалия репортаж заснетият материал е умишлено „орязан”, за да може да докаже тезата на предаването. Случката имитира репортажа на „Господари на ефира”, проведен отново във Велико Търново, който засяга напълно недоказуема теза, от която после лесно може да се отрече, като използва целия фарс, за да въвлече в мнимия скандал поне една евангелска църква. Истинската цел е, подведен от манипулативно поднесените „факти,” зрителят „сам” да формира мнение за опасността на „Секта и града”. Такова журналистическо поведение е неетично, недопустимо, а телевизия „Царевец” предлага ефирно време на пастора на църква “Сион” – Велико Търново. Дупките от гвоздеите обаче остават …

12 август 2008: Бургас
Една от най-обществено полезните евангелски църкви в Бургас, която неуморно работи за християнската просвета на големия морски град, е нарочена за секта. Виновна е, че съвсем законно и при наличие на нужните документи строи сграда за богослуженията си. Не че в Бургас и региона (от Свети Влас та чак до Синеморец) не се строят стотици напълно незаконни сгради. Но за репортерката Десислава Георгиева и за онези, които и плащат и я контролират, е по-важно да отклонят публичното внимание от мафиотски вериги и политически обръчи на незаконно строителство в община Бургас. А това става лесно, когато се „нарочи” коя и да е евангелска църква за „секта”. Схемата е проста и изпитана в Бургас, а вече и в други градове. Ето защо Георгиева и колегия алармират обществеността с кратка статия, озаглавена „СКАНДАЛ!!! Ж-к „Славейков” става средище на сектите в Бургас”. Оригиналният текст е публикуван на 12 август 2008 в бургаската „Глобус Нюз” и препечатан почти дословно седмица по-късно от информационна агенция „Компас” под авторството на Марина Костова. На 19 август пък, пресаташето на бургаския клон на БСП умело редактира двата текста, оставяйки само по-релативната информация, което показва истинският подстрекател на верска нетърпимост в региона. В резултат на това, строежът на сградата на петдесятна църква „Филаделфия” е незаконно спрян в средата на изкопните работи, въпреки че всички нужни документи и разрешения са предварително издадени по предвидения от закона ред. Атаката умело повтаря създадената истерия около евангелските църкви в Бургас около Великден.

София: 8 август 2008
В интервю на Младена Германова за в. Телеграф, д-р Десислава Панайотова [Пулиева] отново и откровено заявява, че „Секти зарибяват с магии и хипноза”. Според статията, д-р Пулиева лично е помогнала „на стотици хора да се справят със зависимостта от секти”. Не се уточнява, дали това е станало преди, след или по време на специализацията й в протестантските Кеймбридж и Оксфорд или какво е специализирала там, защото никой от колежите и университети на Кеймбридж и Оксфорд не предлагат курсове по „магии и хипноза” или „зависимостта от секти” (особено ако терминът визира евангелско-протестантски църкви). Не се уточнява и кои са тези, на които е помогнато, тъй като те са винаги мнимо присъстващи, но никога конкретно посочени. Това, което се уточнява в интервюто е, че секти са “Ахмадия”, “Свидетелите на Йехова” и евангелската църква “Слово на живот”, наред с които поименно е посочен и пастор Георги Бакалов. Повторението на стратегията за София от във Фрог Нюз от 15 май 2008 е явно, само че в случая евагелска църква „Ново поколение” е заместена с евангелска църква “Слово на живот”.

От казаното до тук е повече от ясно, че 2008 може спокойно да бъде наречена „Година на сектите в България”, защото на територията на страната се проведе атака срещу вярата и дейността на евангелските църкви. Дори не е нужно да се разглеждат случите на единични атаки като „специалното” предаване на Мартина Вачкова посветено на сектите, ограничението наложено от М-Тел върху безплатната услуга Библейски стих по SMS и множеството друго скрити и открити нападания срещу евангелските медии в България. Серията от активното мероприятия стратегически атакува евангелски общности в големите български градове като Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Тя бе сезонно сформирана и периодически имплантирана по една и съща геополитическа схема, разкривайки стоящите зад нея политически формации със солидно икономическо и идеологическо присъствие в страната. Които използват като собствени ресурси общини и медии, за да наложат своята цел: стратегически, целенасочено и с циклична повтаряемост да компрометират евангелските църкви като „виновници” за всички неуспехи на България.

Не вярвам в световната конспирация. Но когато едно стратегия се задейства в национален мащаб, както гореописаната, тя е явна конспиративна атака. Когато тя се повтори по същата схема в същите географски местоположения, тя вече е война. Не може да има съмнение, че днес в България се води война срещу традиционно присъстващите в страната евангелски църкви. Когато в България се развиват конспиративни инсценировки срещу евангелските църкви, не можем да си позволим да мълчим. Защото, “когато дойдат за нас, няма да има кой да говори”, както казва преследваният от нацистите евангелски лутерански пастор Мартин Нимьолер в защита на своите събратя по съдба евреите.

Да се „разкрие” секта в града с цел отклоняване на вниманието от истинските проблеми не е голяма новост. Практикували са го ортодоксалните евреи в Ерусалим по времето на Христос. Практикували са го в Рим по времето Нерон спрямо Ранната църква. Практикува се и днес против евангелско-протестантските църкви в България. Говори се за секти, за да се избегнат трудните теми за пълния икономически дефицит, празния политически популизъм, коварната криминална корупция и духовната и демографска криза. Защото един народ е обречен, тогава когато се сломи неговия дух, когато се разбие неговата вяра и когато липсата на духовността се превърне в празнота вътре, в самата личност и в съществото на човека. Това са истинските фактори, които застрашават един народ, а не неговите църкви.

Днес в България е застрашена именно духовната свобода на българина. Под атака е богодаденото ни човешко право да вярваме по начина, по който изберем. Ето там се целят онези които „нарочват” евангелските църкви за секти. Тази теза бе бе потвърдена недвусмислено от публикацията на депутат-богослова Георги Шишков от 17 декември 2008 във в. Стандарт г., „Секта в надпреварата за СДС”, опитвайки се да компрометира политика Мартин Димитров. Ето това са политически формации и хората, които ги съставляват разпъват евангелските църкви в България на кръста на своята собствена вина пред обществото и грях пред Бога. В това число и вината за личната, професионална, морална и чисто житейска безизходица на българския народ, който дори като пълноправен член на преобладаващо протестантския ЕС живее изкуствено „поставен” в страха на кризата и депресията на „прехода”. За да бъдат прикрити истинските виновници за провала на „прехода”.

За да няма още „години на сектите” в България, евангелските църкви с почти двеста годишна история в страната, трябва да помислят върху една сериозна репрезентация на правата на своите членовв в управлението на България. Това не е чуждо на българските евангелски църкви образовали и одухотворили едни от първите български политици след Освобождението. Това не чуждо и за Библейския Исус Христос, който имаше двама съмишленици в Синедреона: Никодим и Йосиф, без да се смята съпругата на Пилат Понтийски, която според Евангелската история е последователка на Христос още юдеите да нарекат последователите Му да бъдат „опасна секта”.

Но кои са приятелите на евангелските църкви в българския парламент? Българските евангелски вярващи не могат да се идентифицират с тройната коалиция в която ДПС практикува политика на нехристиянска верска основа, а комунизмът на БСП във всяка своя форма, дори православна, е войнстващо атеистичен. Изключение може да направи единствено НДСВ – и то само ако е председателствана от Минчо Спасов. Двете до някъде активни политически формации Българска християнска коалиция и Християн-демократичен форум не могат да станат достатъчно силни до изборите и затова ще се коалират. Най-вероятно и съвсем нормално те ще търсят партньорство в дясното политическо пространство и то единствено там където демокрацията е все още синя и истинска.

И в заключение, ще си позволя да споделя моето мнение като ученик на Библията относно термина секта. Щом богословът Пулиева и експертът Чернев допускат, че Христос е бил православен, допускам го и аз. Само, че не го пише никъде в Библията. Дори в Синодалната. Но пък пише, че бил баптист – приел водното кръщение от Йоан Кръстителя (според Матей 3:16); и петдесятен – присъстващ на Деня на Петдесятницата и дори причинил петдесятното изливане на Святия Дух (според Лука в Деяния апостолски глава 2), и дори назарянин (според Матей 2:23) – всички тези, все евангелски деноминации. Пише дори, че бил евангелист – евангелизиращ чрез Евангелието и Сам биващ Евангелието дори. Но не никъде не пише, че бил православен. За това пък пише, че до смъртта си се разграничавал и отделял от общоприетата религия на държавата, в която живеел и евангелизирал „православните“ евреи, които твърдели, че са приели вярата от самия Авраам. И ето защо, не мога да не попитам богослова Пулиева и експерта Чернев, това „отделяне” на Христос от религиозното „православие” на Неговото време прави ли го сектант? А последователите му секта ли са? И кои са истинската секти в България – гоненото малцинство, което се разграничава от господстващото „православие” с това, че наистина вярва в баптисткия, петдесятния, и назарянския Исус Христос от Библията или конституираната от държавата религия? Защото ако богословското и експертно мнение на държавните богослови експерти дефинират самият Христос за сектант, то нито пък аз се срамувам да бъда като Него.

2 thoughts on “2008: ГОДИНА на СЕКТИТЕ в БЪЛГАРИЯ

  1. Бил е и юдеин, сиреч Ортодоксален… А православната църква е Евангелска, защото първа е събрала в Божестени канони учението на Иисус и св. апостоли.

    -Била е и винаги ще бъде петдесятна, защото е основана от Сина Божи на Петдесетница.

    – Била е и ще бъде истинската баптистка църква (не протестантска).

    – Била е и ще бъде съборна, католична, евангелска, божия и пр. но никога протестантска, защото самото протестантство, произхожда от Римокатолицизма, а Римокатоликата произлиза от Православието. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.