ПРОТЕСТАНТСКАТА БИБЛИЯ

0

61_1940_300

Hово ревизирано издание на Българската Библия от 1940 г.
Д-р Теол. Доний К. Донев

Излезе от печат новото издание на българското ревизирано издание на Библията от 1940. Историята на тази ревизия е и дълга, и противоречива, но по една или друга причина именно този текст на Българската Библията се е утвърдила като най-предпочитана и използвана сред българските вярващи.

За тази популярност спомагат както близостта на текста с изданието на Придворна печатница от 1924 г., така и многобройните му фототипни издания, внесени в България „нелегално” по времето на комунистическия режим. Всъщност, до издаването на първата съвременна ревизия на Новия Завет от „Верен” през 1993 г., Ревизираното издание на Библията от 1940 г. бе стандарт, от който се четеше, поучаваше и проповядваше в почти всички евангелски църкви в България. За по-късната популяризация на текста спомогна публикуването му на християнската уеб страница Bibliata.com през ноември 1997 и като модул на Компютърната Библия през септември 1998.

Директно или косвено, имено това електронно издание става базов текст за всички български протестантски ревизии на Библията, издадени от 1990 г. до момента Достигането на текста до масовата читателска публика и широкото му използване като стандартен електронен текст спомага и за откриването на множество грешки и неточности. Нанасянето на нужните стилистически поправки прави този текст най-ревизираната българска Библия. В крайната му редакция участват над 40 специалиста в различни области: богослови, езиковеди, редактори, софтуерни програмисти, както и стотици любители, които са ползвали текста в една или друга електронна форма. Но главната заслуга е най-вече на хилядите посетители на Bibliata.com, които помагаха за намирането и поправянето на грешки в текста. Ако не нещо друго, то поне едно нещо става сигурно от историята на Ревизираното издание от 1940: Библията е все още четена книга в България.

Ето защо, в Годината на Библията в България и 180 годишнината от първия превод на Четвероевангелието на съвременен български език от Петър Сапунов, българският Християнски уебпортал Bibliata.com в партньорство с Bibles.org.uk, колеги, съмишленици и приятели, издава обновена печатна версия на Библията от 1940 г. Това е дигитално издание на Българската Библия, ревизирано според настоящата българска азбука. Приложеният транслитерационен метод е патентован и не може да бъде възпроизвеждан без писменото разрешение на издателя. Тази версия съдържа точно: 66 книги, 1,189 глави, 31,101 стиха, 679,466 думи и 3,027,900 знака. Ревизията е придружена от апаратус съставен от критични текстови маркери. Юбилейното издание на Българската Библия от 1940 г. може да бъде закупено от интернет издателството Lulu.com на адрес: http://www.lulu.com/content/2666953

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.