4000 християни убити

4000 християни убити

Християнската мисионерска агенция „Отворени врати“ публикува своя годишен доклад за преследванията на християните по цял свят.

Роберта Джизоти – Светла Чалъкова – Ватикана

Повече от 245 милиона християни миналата година са били подложени на тежки преследвания в родните си страни по цял свят; 4.305 души за били убити по причини, свързани с тяхната вяра и 3.150 са били арестувани, осъдени или задържани без съдебен процес. 1.847 църкви и свързани с тях сгради са били атакувани.

Северна Корея: най-преследващата държава

Това са драматичните цифри, които постоянно нарастват, открояващи се от изследването проведено от християнската мисионерска агенция „Отворени Врати“, която всяка година представя „черният списък“ с 50-те страни в света – от общо 150 наблюдавани – където вярващите християни са най-потиснати, тормозени, дискриминирани, злоупотребявани и насилвани дори до смърт,  засегнати в частния и обществен живот, по причина на тяхната вяра. В списъка са общо 35 азиатски държави, 15 африкански и 2 латиноамерикански.

„Екстремни“ преследвания в 11 държави

На върха на класацията на най-нелибералните нации на религиозно ниво отново стои Северна Корея, където се смята, че в трудовите лагери все още има задържани между 50 и 70 хиляди християни. Следват Афганистан и Сомалия, по причина на радикализираните ислямски общности и ендемичната политическа нестабилност. След това са Либия, Пакистан, Судан, Еритрея, Йемен, Иран, Индия и Сирия. Единадесет държави, където „Отворени Врати“ откроява една реалност на „екстремно“ преследване срещу християните и останалите малцинства.

Авторитаризъм, национализъм и ислямски радикализъм

Преди пет години в тази категория се поместваше само Северна Корея: знак на нарастващ климат на преследване в много зони на планетата, дължащ се основно на държавните авторитаризми, на засиленото ислямско подтисничество и на възхода на религиозния национализъм, особено индуисткия в Индия и будисткия в Мианмар, но също и комунистическата и посткомунистическа опозиция в Китай и Виетнам и социалната нетърпимост към представителите на Църквите, които критикуват корупцията и наркокартелите в Мексико и Колумбия или още племенните вражди в селските райони.

Нигерия, касапница за християните

Сред континентите с най-голям риск от смърт е Африка, където само в една страна, Нигерия, се концентрира най-голямата част от убийствата на християни: 3.731 само през миналата година. Влошава се ситуацията и в Северна Либия, Алжир, Египет, Тунис, Мароко и зоната на Африканския Рог в Етиопия и Еритрея.

Индия, всекидневни атаки и агресии

В Азия, един на всеки трима християни е преследван. В класацията на „Отворени Врати“ Китай се изкачва на 27 място в списъка и на първо място по брой на задържания, Индия е на девето място заради законите срещу приемането на друга вяра, които са в сила в осем Щата. Затова – разобличава „Отворени Врати“ – няма ден, в който християнин или църква да не са подложени на агресии в тази държава. В Близкия Изток се влошава ситуацията в Сирия и Йемен. В Централна Азия се посочват Узбекистан и Туркменистан заради атаките срещу църкви и забраната на християните да се събират. В списъка е посочена също Руската Федерация, която е на 41-о място заради някой закони, ограничаващи религиозната свобода и атаките срещу църкви в Дагестан и Чечения.

Апелът на „Отворени Врати“

Оттук и настойчивият апел на християнската мисионерска агенция към международната общност да се вслуша в гласа на 245-те милиона преследвани християни и настоява общественото мнение в свободния свят да осъзнае значимостта на тази трагедия и да каже „не на емоционалната глухота“.

1 thought on “4000 християни убити

  1. Антихрист избива божия народ. Нека да се молим за нашите братя. Правителствата и лидерите на християнските държави мълчат, ясно е че те прелюбодействат с блудницата Вавилон. Помощта идва само от Господа. Бог да благослови нашите преследвани братя и да ги укрепи във вярата . Амин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.